“Veel bakkers vinden geen opvolger”

Vincent Deltour. (Foto JA)
Redactie KW

Vincent Deltour (56) is een van de oudste bakkers in Kortrijk. Sinds 1984 heeft hij een bakkerij op het Lange Munteplein. “Stoppen zit er niet meteen in”, zegt Vincent. “Maar voor een goed voorstel maak ik wel even tijd.”

Deze reportage maakt deel uit van het dossier ‘Bakkers in West-Vlaanderen’.

Op zijn zestiende trad Vincent Deltour in de voetsporen van zijn vader die een bakkerij had aan de Gentpoort. Nadat hij ervaring opdeed in Brussel en Gent begon hij in 1984 samen met zijn vrouw Irène Vanhoonacker (54) als bakker op het Lange Munteplein. “Mijn vader was nog te jong om de zaak over te laten. Later is ze wel overgenomen maar ondertussen bestaat ze niet meer.”

Dat ziet Vincent wel vaker gebeuren. “De laatste tien jaar zijn er in het Kortrijkse opmerkelijk minder bakkers. Veel bakkers vinden geen opvolger. Voor jonge mensen is het moeilijk om een zaak over te nemen omdat je een redelijk kapitaal moet hebben om te starten. In de scholen loopt het ook niet over van de studenten. En ik vermoed dat weekendwerk en werken op feestdagen afgestudeerden afschrikken om effectief bakker te worden.”

Lange dagen

Vincent en Irène denken soms na over de toekomst. “Aan de ene kant vind ik mezelf nog te jong om te stoppen maar zeg nooit nooit. Als er morgen iemand binnenkomt met een voorstel, wil ik wel eens babbelen. Ik zie me niet nog tien jaar verder doen. Eerlijk gezegd zou ik niet weten wat ik anders moet doen. We hebben drie dochters, maar zij zullen de zaak niet overnemen.”

Vincent staat erop dat alles door zijn handen gaat. “Tijdens de week sta ik op om zes uur, op zaterdag om vier uur en ik begin op zaterdagavond al te bakken tot zolang het nodig is. Met Moederdag was ik van half acht ‘s avonds bezig tot twee uur in de namiddag.”

Sinds vorig jaar is de bakkerij op maandag en dinsdag gesloten. “Zoals met zoveel dingen zeggen we nu dat we dat al veel eerder hadden moeten doen. Woensdag en zondag zijn goede dagen voor ons.”