Vandemoortele heeft een sterk jaar achter de rug

Redactie KW

De Belgische voedingsgroep Vandemoortele -actief in diepvriesbakkerijproducten en margarines en vetten- kon de rentabiliteit in 2014 fors opkrikken.

Dat blijkt uit de jaarresultaten van de groep. Vandemoortele wil dit jaar 75 à 125 miljoen euro ophalen op de obligatiemarkt.

Vandemoortele nam in 2014 het Italiaanse Lanterna-Agritech (LAG) over, en werd zo in één klap de grootste focacciabakker van Italië. De overname paste goed in de plannen van Vandemoortele. De groep is amper actief in hartige producten en relatief onbekend met Italië.

“Sluiten nieuwe acquisities niet uit”

Ook al staat groei op eigen kracht op de eerste plaats, met nieuwe fabrieken in Lyon en Polen, nieuwe acquisities sluit ceo Jules Noten niet. “Als ze geografisch in onze groep passen, en onze business versterken”, zegt Noten, verwijzend naar de Italiaanse overname.

Het voorbije jaar was een sterk jaar voor Vandemoortele, ondanks de volatiliteit op de grondstoffenmarkt. De omzet stagneerde weliswaar op 1,27 miljard euro. Maar de rebitda (recurrente winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) steeg 22 procent tot 110 miljoen euro. De rebit (recurrente operationele winst) steeg 46 procent tot 66 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan de operationele efficiëntie. “Verlieslatende activiteiten werden niet meer voortgezet”, legt Noten uit. Netto hield de groep 32 miljoen euro over, meer dan een verdrievoudiging tegenover 2013.

De afdeling ‘bakery products’ was goed voor 709,3 miljoen euro van de omzet, en stond in voor 55 miljoen euro van de 100 miljoen euro ebitda-winst. Margarines en vetten droeg bij tot 556,5 miljoen euro van de omzet, en 45,2 miljoen euro van de ebitda.

Obligatielening bedoeld voor het grote publiek

Concrete voorspellingen over de toekomst doet de voedingsgroep niet. Daarvoor is er te veel volatiliteit en onzekerheid, onder meer over de olieprijs, de grondstoffen -in het bijzonder de palmolie en de bloem- of de valuta. Het doel is wel de rentabiliteit verder te verbeteren en de volumes en omzet te doen stijgen, onder meer dankzij de overname van LAG en organische groei. Vandemoortele start midden 2015 een fabriek op in Lyon, en wil ook in Polen een nieuwe fabriek bouwen, in 2016.

Vandemoortele werkt aan de uitgifte van een obligatielening in mei, bedoeld voor het grote publiek. Ceo Noten mikt op 75 à 125 miljoen euro. Met dat geld beoogt de groep diversificatie van zijn financiële bronnen, en wil het onder meer de bouw van de fabriek in Polen en de integratie van LAG mee financieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier