Van Marcke legt 12.960 zonnepanelen op dak van nieuw distributiecentrum

Net geen 13.000 zonnepanelen sieren het dak van Van Marcke. © gf
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Van Marcke, de marktleider op gebied van sanitair en keukens, trekt resoluut de kaart van groene energie en opende vandaag het grootste zonneproject van Vlaanderen. Maar liefst 12.960 zonnepanelen sieren het dak van het nieuwe distributiecentrum langs de E17.

Wie vaak de E17 gebruikt kan er niet naast kijken: het gigantische gebouw dat dienst doet als distributiecentrum voor Van Marcke. “Het gebouw op deze site is een gigantisch vierkant van 250 meter op 250 meter, meer dan voldoende ruimte dus om vol de groene kaart te trekken.”

Tom Prinzie, manager nabij de internationale speler, toont ons dan ook trots hun ecologisch project. “Al meer dan 20 jaar is onze groep een voortrekker op gebied van duurzaamheid. In al onze activiteiten houden we rekening met de grenzen van onze planeet. Duurzaamheid behoort dan ook tot ons DNA. Deze site weerspiegelt onze mentaliteit. Het regenwater wordt opgevangen en gerecycleerd tot drinkwater, we maken volop gebruik van zonneboilers en geothermische verwarming en dan hebben we natuurlijk onze dakinstallatie.”

Naast het management van Van Marcke poseerden ook een aantal politieke excellenties.
Naast het management van Van Marcke poseerden ook een aantal politieke excellenties.© CLL

De dakinstallatie, een technische huzarenstukje dat bijna 13.000 zonnepanelen bevat, is de grootste van zijn soort in Vlaanderen. “Onze opstelling genereert bijna 4 miljoen kWh aan elektriciteit“, legt Tom uit. “Om dit naar tastbare cijfers om te zetten: dit komt overeen met het verbruik van 1.090 gezinnen. Zo’n 40 procent van de opgewekte stroom wordt hier ter plaatse gebruikt, de rest wordt terug in het net gepompt.”

Eind juni werd gestart met de bouw van het project, op 13 september werd het effectief in dienst genomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier