Van keurslager tot sauzenfabrikant: “Alles begon met de préparésaus van vader”

Iedereen kent Heinz ketchup of mayonaise van Calvé, maar veel minder geweten is dat er ook in Knokke een sauzenproducent is. Wat begon vanuit de keurslagerij van wijlen Guido Denys is nu een bedrijf met 35 werknemers dat jaarlijks 7.500 ton aan sauzen produceert, goed voor een omzet van 12 miljoen euro. En elk jaar komt Delino, zo heet het familiebedrijf, op de markt met iets nieuws.

Huidig sales manager Evelyn Denys met de gloednieuwe ‘Thousand Islands Vinaigrette’. © DM

De zon komt eraan en zoals elk jaar lanceert het Knokse bedrijf Delino dan een nieuw sausje. Dit jaar wordt dat de ‘Thousand Islands Vinaigrette’, dat met een vernieuwd recept weer aan het assortiment wordt toegevoegd.

En zeggen dat het eind jaren zestig allemaal begon bij keurslager Guido Denys. “Een klant in de keurslagerij van mijn vader in de Dumortierlaan merkte op dat hij zijn préparésaus niet zelf gemaakt had. Ze smaakt anders, zei de klant, en dat zette mijn vader aan het denken”, duikt huidig sales manager Evelyn Denys in het verleden. “Hij besloot zijn kruiden en zijn vlees nauwkeurig af te wegen en ontwikkelde een vast recept. Zijn préparésaus viel in de smaak en kreeg al snel ook buiten Knokke weerklank. Mijn vader verkocht zijn saus in emmers met daarop de vermelding van de ingrediënten. Slagers die met vakantie aan zee waren, kwamen speciaal langs om de saus te kopen.”

Sausmachine

“Het atelier aan onze keurslagerij werd snel te klein en er werd uitgebreid. Mijn vader kocht een sausmachine en verhuisde naar een groter atelier: eerst aan de Leopoldlaan, nadien aan de Natiënlaan. Het was hard werken, want ook de keurslagerij werd voortgezet. Mijn moeder runde samen met personeel de keurslagerij, terwijl mijn vader sauzen prepareerde. Begin de jaren tachtig had mijn vader meer dan twintig sauzen in zijn assortiment”, gaat Evelyn verder.

“Mijn ouders bleven beide zaken combineren tot in 1986, maar gooiden dan het roer helemaal om. Ze lieten een perfect draaiende slagerij achter en bouwden een sauzenfabriek op bedrijventerrein Het Walletje. Of die voldoende rendabel zou zijn, wisten ze niet, maar ze geloofden erin”, weet Evelyn.

Het werd een schot in de roos en de heerlijke sauzen werden al snel over heel België verdeeld. “Het Delino-assortiment omvat tegenwoordig een selectie vinaigrettes, kant en klaar gemaakte koude sauzen en dressings, sauzen om op te warmen, culinaire sauzen…”, vertelt Evelyn, die in 1996 vader Guido Denys verloor. “Na de dood van vader zetten mijn moeder Marleen Denys-Dejaegher, mijn zus Stefanie en ikzelf het bedrijf verder, met evenveel liefde voor het vak als pa. Vandaag runnen mijn zus en ik de zaak. We stellen 35 mensen te werk en zullen het bedrijf nog uitbreiden.”

Vader liet ons in onze kindertijd al zijn sauzen proeven en vroeg steeds ons advies

“Wat het grote geheim van Delino is? Smaak, smaak en nog eens smaak…Wij hebben een verantwoordelijke voor productontwikkeling in dienst, terwijl ikzelf heel dicht bij het smaakproces betrokken blijf. Vader liet ons in onze kindertijd al zijn sauzen en vinaigrettes proeven, waarbij hij steeds ons advies vroeg”, weet Evelyn.

“De filosofie van mijn vader indachtig staat Delino vandaag nog altijd garant voor koude en warme sauzen voor professioneel gebruik. Zowel voor gebruik in de keuken thuis, maar ook voor slagerijen en traiteurs, horeca, producenten van bereide maaltijden of salades… Op vraag van klanten ontwikkelen we ook grote volumes”, stelt de sales manager, die straks met Delino ook de Nederlandse markt opgaat.

Zoetere smaken

“Wij werken er hard aan, maar een Nederlander heeft een andere smaak. Onze noorderburen houden meer van zoetere smaken. Dat betekent dat we toegevingen moeten doen”, besluit Evelyn Denys, die met Delino, speciaal voor het zomerseizoen de ‘Thousand Islands Vinaigrette’ opnieuw op de markt brengt. “Dit keer met een recept dat verbeterd is. Het is een frisse vinaigrette, op smaak gebracht met tomaat, paprika en mosterd. De ‘Thousand Islands Vinaigrette’ is beschikbaar in tweeliterflessen voor professioneel gebruik, maar ook in flesjes van 300 ml voor de gewone consument.”

(DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.