Van filmhelden op je mok tot kleine Funko Pops: Shop For Geek strijkt neer in Kortrijk

© JVGK
Axel Vandenheede

Fans van Harry Potter, Disney of Star Wars kunnen vanaf 8 september hun hart ophalen in Kortrijk: dan opent de eerste West-Vlaamse Shop For Geek. “In de winkel zal je 2.000 tot 3.000 artikelen vinden”, vertellen Carl Decrocq en Rebecca Hammelton.

Iedereen heeft wel een favoriete muziekband, tv-serie, film of game. De laatste jaren is er daar een hele markt rond ontstaan. T-shirts, mokken, verzamelobjecten… Je kan het bijna zo gek niet bedenken. Shop For Geek is gespecialiseerd in deze merchandising. “Het moederbedrijf bestaat al meer dan 25 jaar en handelde in consoles”, aldus franchisemanager Yannick Van Autreve. “De laatste jaren is de merch erbij gekomen en sinds een drietal jaar boomt dit echt. We hebben toen beslist om met zelfstandige ondernemers te werken die Shop For Geek in de markt zetten.”

Blinde vlek

In België zijn er intussen meer dan tien winkels, maar West-Vlaanderen bleef een blinde vlek. Tot nu: Carl Decrocq (39) en Rebecca Hammelton (36) openen op zaterdag 8 september in de Doorniksestraat een winkel. “In het voormalige pand Ver-Gianni, naast de C&A”, legt Carl uit. “We speelden al een tijdje met het idee om een eigen zaak te starten. Maar het moest iets origineels zijn. Omdat ik zelf een geek ben en de merchandising van Shop For Geek super vind, heb ik contact opgenomen.”

Van filmhelden op je mok tot kleine Funko Pops: Shop For Geek strijkt neer in Kortrijk

De komende weken bouwen Carl en Rebecca het handelspand om tot het walhalla voor die zogenaamde geeks. “We zullen de twee verdiepingen heel goed gebruiken”, aldus Rebecca. “Op de openingsdag zelf zullen in de winkel veel cosplayers rondlopen, mensen die zich dus verkleden in hun favoriete personage.” “In al onze winkels vind je 2.000 tot 3.000 verschillende artikelen”, pikt Yannick in. “Er komen elke dag zaken bij. We zien ook dat elke winkel een ander aanbod heeft. Sommigen trekken zelfs een dagje uit om verschillende winkels te bezoeken.” De franchisemanager benadrukt daarbij dat de winkels niet enkel geeks over de vloer krijgen. “Wist je dat zowat de helft van ons cliënteel uit vrouwen bestaat? Interessant voor ons omdat zij iets voor zichzelf kopen, maar vaak ook iets voor hun partner en/of kinderen (lacht). Nee, iedereen komt hier aan zijn trekken, van 7 tot 77 jaar bij wijze van spreken.”

Funko pops

En welke artikelen verkopen het best? “De Funko Pops toch wel. Dat zijn figuurtjes van bekende personages uit films, series, enzovoort. Het is bijvoorbeeld zo dat wanneer een Amerikaans filmhuis een serie wil lanceren, het eerst kijkt dat de merchandising in orde is.” Voor Rebecca en Carl wordt Shop For Geek straks hun hoofdactiviteit. Daarnaast doen beiden nog een activiteit in bijberoep: Carl is verdeler van Husse, gespecialiseerd in honden- en kattenvoeding, terwijl Rebecca dierenoppas aan huis is.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.