Van de Rode Duivels naar de ontbijtgranen: halve Italiaan Seppe Riolo scoort nu met … granola

Halve Italiaan Giuseppe ‘Seppe’ Riolo slaagde niet als profvoetballer, maar scoort wel met zijn zelfgemaakte granola. (foto Joke Couvreur)©JOKE COUVREUR
Halve Italiaan Giuseppe ‘Seppe’ Riolo slaagde niet als profvoetballer, maar scoort wel met zijn zelfgemaakte granola. (foto Joke Couvreur)©JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Waren de voetbalgoden hem wat gunstiger gezind geweest, dan stond Giuseppe Riolo (32) vanavond misschien wel op het veld in de kraker tussen België en Italië. Als tiener deelde Seppe het veld met Rode Duivels als Axel Witsel en Toby Alderweireld, maar vandaag scoort hij met … zelfgemaakte granola. “Ik wil ook de beste van de wereld worden.”

Guiseppe Seppe Riolo is er amper 32, maar zijn leven zou nu al de inspiratiebron kunnen vormen voor het betere jongensboek. In 2006 stond hij te boek als een van dé toptalenten van het Belgische voetbal en had hij een profcontract bij SV Zulte Waregem op zak. De sympathieke Harelbekenaar zette meteen zijn schoolcarrière on hold en besloot alle pijlen op de voetbalwereld te richten. “Zo’n kans krijg je maar één keer in je leven”, blikt hij nu terug. Op 20 december mocht hij in de Supercup zelfs de wei in tegen Anderlecht én hij maakte ook deel uit van U18 van de Rode Duivels, waar hij onder andere samen met huidige toppers als Toby Alderweireld en Axel Witsel speelde.

“Vrijdag wordt speciaal”, zegt hij over de kwartfinale van de Rode Duivels tegen Italië op het EK voetbal. “Eigenlijk kan ik best ontspannen naar de wedstrijd toeleven, want sowieso kom ik als winnaar uit de bus. Mijn papa is van Italië afkomstig, dus ik draag de Azurri ( de bijnaam van het Italiaanse voetbalelftal, red. ) eveneens in mijn hart. Samen met enkele vrienden probeer ik nog om aan tickets te raken voor de match in München. Als dat niet lukt, dan kijken we samen op mijn appartement. Het wordt een zottenkot .”

Wie er ook wint, ik kan eigenlijk niet verliezen

Seppe zal met Alderweireld en Witsel twee ex-ploegmaats aan het werk zien, maar zelf moest hij op zijn 21ste al een streep trekken onder zijn profcarrière. “Een combinatie van factoren”, legt Seppe uit. “Ik was blessuregevoelig, maar lag regelmatig ook overhoop met mijn trainers. Met Francky Dury (coach van Zulte Waregem, red.) had ik geen al te beste klik. Dat lag vooral aan mij. Ik was jong en ging uit van mijn eigen grote gelijk. Ik kon ook écht goed voetballen, maar ik had toen moeten beseffen dat ik wel nog altijd naar anderen moest luisteren.”

Zijn voetbalschoenen hing hij nog niet aan de haak, maar passages bij onder andere Winkel Sport, Racing Waregem, TK Meldert en SV Rumbeke leverden hem niet de verhoopte springplank naar de profreeksen op. Twee jaar geleden stopte hij definitief met sjotten . “Het voetbal heeft me veel gegeven, maar ik heb er ook veel voor opgeofferd. Door destijds mijn studies stop te zetten, belandde ik zonder diploma op de arbeidsmarkt. Ik moest het hebben van hier en daar een tijdelijke job, maar wist amper welke richting ik met mijn leven uit wilde.”

Bèrelekker

Tot Seppe drie jaar geleden een geniale ingeving kreeg. “Ik lag in maart 2018 hier thuis in de zetel toen ik plots het idee kreeg om zelf een granola samen te stellen. Ik ben al mijn hele leven met gezonde voeding bezig, maar in de supermarkt vond ik geen enkele granola die ik echt lekker vond. Ik besloot naar de Albert Heijn hier om de hoek te trekken heb daar alle mogelijke zaden, pitten, noten granen en soorten honing gekocht die ik er kon vinden. Daarna heb ik acht weken lang haast non-stop beginnen mengen, roosteren en bakken tot ik – in mijn ogen – de ideale combinatie beet had. De keuken was een ravage, maar ik had mijn ultieme granola in elkaar gebokst.”

Seppe liet zijn creatie door enkele vrienden en familieleden proeven en die waren het roeren eens: “ Bèrelekker , kreeg ik te horen. En ook: daar moet je iets mee doen. Maar hoe moest ik dat doen? Ik had geen kaas gegeten van marketing, dus legde ik mijn gezond verstand aan de dag. Ik koos voor een erg eenvoudige naam: Seppe’s Granola en plaatst mijn gezicht op de verpakking. Zo toonde ik dat ik hélemaal achter mijn product. Achteraf bleek het een schitterende beslissing geweest te zijn.”

Met zijn scooter reed Seppe naar het Park Hotel in Kortrijk om zijn waren aan te prijzen. “Ik ben die zaak gewoon binnen gestapt en heb er gevraagd wie den baas was”, glimlacht hij. “Met een gezonde dosis lef heb ik me een weg naar binnen gepraat en kreeg ik die man zo ver dat hij mijn granola wilde proeven. Hij was laaiend enthousiast en diezelfde dag nog kreeg ik mijn eerste bestelling binnen: tien kilo granola voor het Park Hotel. Die heb ik met de heteluchtoven van mijn ouders gemaakt. Gekkenwerk, eigenlijk, maar het bracht een bal aan het rollen die niet meer te stoppen is.”

540 verkooppunten

En dat mag je letterlijk nemen, want drie jaar na zijn eerste experimenten heeft Seppe 540 verkooppunten in België en vind je zijn producten ook al in Nederland, Luxemburg en Frankrijk. “En die heb ik stuk voor stuk zelf gevonden”, zegt hij trots. “Ik probeer nog altijd zoveel mogelijk zelf mijn granola te leveren, een aanpak die loont. Want zo tóón je dat je topkwaliteit levert. Ik wil ook effectief de beste granola ter wereld creëren. En op die manier diezelfde wereld stap voor stap veroveren.”

In Seppes portefeuille zitten enkele indrukwekkende namen: het tophotel La Réserve in Knokke, de sterrenzaak Le Fox in De Panne, maar ook wielerteams Deceuninck-Quick.Step en Lotto Soudal ontbijten met de granola van Seppe. “En waar ik misschien nog het meest trots op ben: ook bij SV Zulte Waregem sta ik op tafel. Met dank aan Francky Dury, de coach waar ik vroeger niet mee door één deur kon, maar nu een goeie vriend is geworden. Hij komt zelfs bij mij thuis langs om zijn granola te kopen.”

Snackballetjes

Voorlopig bevindt het kloppend hart van Seppe’s Granola zich nog in de garage van zijn ouderlijke woonst, maar in januari verhuist hij zijn bedrijf naar een 250 vierkante meter groot onderkomen op de voormalige Nelca-site in Lendelede. “Ik heb ondertussen twee mensen in dienst en bak tot 500 kilo granola per week. We zijn in volle expansie en botsen hier stilaan op onze limieten. Ondertussen is er ook meer dan enkel granola. We maken ook chocolade en energierepen en ik bruis nog van de plannen. Zo wil ik binnenkort granola snackballetjes op de markt brengen.”

Dat Seppe’s Granola in drie jaar tijd zo’n hoge vlucht heeft genomen, daar staat de geestelijke vader ook zelf nog van te kijken. “Ik ben bezig met een zeer mooi verhaal te schrijven en heb ontdekt dat ondernemen mijn passie is. De komende jaren wil ik gestaag verder groeien en van Seppe’s Granola een keurmerk maken. Niet enkel in België, ook internationaal. Net zoals de Rode Duivels!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.