Valentin De Rodder blaast binnenbanden nieuw leven in

“Eenmaal geknipt en aan elkaar genaaid, krijg je een resistent materiaal dat zacht aanvoelt”, weet Valentin De Rodder. (gf)
“Eenmaal geknipt en aan elkaar genaaid, krijg je een resistent materiaal dat zacht aanvoelt”, weet Valentin De Rodder. (gf)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Valentin De Rodder geeft met zijn bedrijfje Bicloo een nieuw leven aan oude binnenbanden van fietsen. Hij zamelt ze zelf in bij verschillende fietsenhandelaars. Daarna worden ze verwerkt bij de sociale werkplaats Les Erables in Doornik tot etuis, telefoonhoesjes, portefuilles en andere ‘lederwaren’.

‘Biclou’ betekent fiets in Frans dialect. De uitdrukking wordt vaak gebruikt om een ouderwetse, roestige of onooglijke oude fiets te definiëren die nog steeds rijdt. Zoals gebruikte binnenbanden die eigenlijk lekken en vervangen werden maar die nog voor andere toepassingen kunnen worden gebruikt.

“Een binnenband is vrij dun, waterdicht, zacht en flexibel. Eenmaal geknipt en aan elkaar genaaid, krijg je een zeer resistent materiaal, dat zacht aanvoelt en een veelvoud aan vormen biedt. Als je creatief genoeg bent”, aldus Valentin. “Lederwaren waren een eerste vanzelfsprekend stap, maar het is duidelijk dat andere toepassingen ook mogelijk zijn. Denk aan designmeubelen, isolatie of industrie. De markt zal uiteindelijk beslissen over de best mogelijke toepassingen.”

Reis door Europa

Valentin heeft al heel wat jaren verkoopervaring in de distributie van fietsonderdelen en –accessoires. “Ik bevond mij in een delicate situatie. Wat ik deed, klopte niet meer echt: steeds meer producten importeren die ver van hier gemaakt zijn, en dit in arbeidsomstandigheden die we liever negeren. Streven voor oneindige groei in een eindige wereld. Het is het (dis)functioneren van de kapitalistische wereld die we allemaal kennen, een systeem dat iedereen min of meer accepteert. Maar ik wilde dat echt een halt toerepen”, aldus Valentin.

In 2019 trok hij kriskras door Europa om mensen te ontmoeten die al aan upcycling deden met afval uit de fietsindustrie. Hij wou zien wat de mogelijkheden waren om z’n eigen assortiment te ontwikkelen. Bij zijn terugkeer reactiveerde Valentin zijn contacten in fietsenspeciaalzaken om de binnenbanden te bemachtigen die ze toch zouden weggooien. Alle andere onderdelen komen ook uit België. De verwerking wordt gerealiseerd in Les Erables in Doornik.

Valentins producten zijn nu al te koop in Kortrijk bij Green Leaf Projects in de Rijselsestraat en bij Lievens Bike Repair in de Aalbeeksesteenweg.

Info: http://www.bicloo.be of de crowdfunding op fr.ulule.com/bicloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier