Het Overlegcomité besliste donderdagavond dat mondmaskers vanaf zaterdag 11 juli verplicht worden in winkels, winkelcentra en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen, zoals bioscopen. Mensen die de verplichting niet respecteren riskeren een strafrechtelijke sanctie. Maar ook winkels en andere zaken die de regels herhaaldelijk overtreden zullen gesloten kunnen worden.

Verantwoordelijkheid van klant

Handelsfederatie Comeos vindt dat winkels niet gesanctioneerd kunnen worden als hun klanten geen mondmasker dragen. "De verantwoordelijkheid voor het dragen van een mondmasker moet altijd bij de klant liggen, niet bij de handelaar", zo reageert Comeos-ceo Dominique Michel.

Comeos wil dat de overheid zorgt voor de controle op de naleving van de nieuwe maatregel, omdat handelaars "niet kunnen optreden als politieagent". "Juridisch hebben we vandaag de dag niet de mogelijkheid om klanten fysiek tegen te houden die geen mondmasker dragen of om iemand die geen mondmasker draagt, aan de deur te zetten", aldus Michel.

"Blij dat niet enkel winkels geviseerd worden"

Als gezondheidsexperten menen dat het dragen van een masker een must is, dan moeten we ons daar zeker aan houden, vindt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). De organisatie zegt ook tevreden te zijn dat de experten "consequent zijn en niet enkel de winkels viseren maar alle openbare plaatsen waar veel mensen binnen samenkomen".

"Enkel de winkels viseren zou verkeerd geweest zijn, temeer omdat ze zich echt wel zeer netjes aan de afstandsregels hebben gehouden en er geen gezondheidsproblemen zijn vastgesteld na een winkelbezoek", reageert Christine Mattheeuws van het NSZ.

Het NSZ wil wel dat de regering duidelijk de boodschap brengt dat als iedereen mondmaskers draagt in winkels, het echt wel veilig is om te shoppen. "De consumenten mogen nu absoluut niet de indruk krijgen dat de verstrenging van de maatregelen er komt omdat het onveiliger is geworden in de winkels. Dat moet volgens ons luid en duidelijk gecommuniceerd worden want anders vrezen wij voor de financiële overlevingsgraad van heel wat handelszaken", aldus Mattheeuws.

Tevreden vakbonden

De christelijke bediendebond ACV Puls is tevreden dat mondmaskers in winkels verplicht worden. "We hebben vanaf dag 1 gepleit voor mondmaskers om de veiligheid van het winkelpersoneel én alle klanten te vergroten", zegt ACV-vakbondsvrouw Kristel Van Damme.

Van Damme wijst erop dat uit een enquête al bleek dat het winkelpersoneel een verplichting wilde. "Dat ACV Puls nu aan de juiste kant van de geschiedenis staat, samen met de virologen, artsen én nu ook de overheid, is dan ook een klinkende overwinning", luidt het. "Zolang dit virus niet verslagen is, moeten we blijven inzetten op de veiligheid van iedereen. Iedereen wil een tweede golf vermijden."

Het Overlegcomité besliste donderdagavond dat mondmaskers vanaf zaterdag 11 juli verplicht worden in winkels, winkelcentra en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen, zoals bioscopen. Mensen die de verplichting niet respecteren riskeren een strafrechtelijke sanctie. Maar ook winkels en andere zaken die de regels herhaaldelijk overtreden zullen gesloten kunnen worden.Handelsfederatie Comeos vindt dat winkels niet gesanctioneerd kunnen worden als hun klanten geen mondmasker dragen. "De verantwoordelijkheid voor het dragen van een mondmasker moet altijd bij de klant liggen, niet bij de handelaar", zo reageert Comeos-ceo Dominique Michel.Comeos wil dat de overheid zorgt voor de controle op de naleving van de nieuwe maatregel, omdat handelaars "niet kunnen optreden als politieagent". "Juridisch hebben we vandaag de dag niet de mogelijkheid om klanten fysiek tegen te houden die geen mondmasker dragen of om iemand die geen mondmasker draagt, aan de deur te zetten", aldus Michel.Als gezondheidsexperten menen dat het dragen van een masker een must is, dan moeten we ons daar zeker aan houden, vindt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). De organisatie zegt ook tevreden te zijn dat de experten "consequent zijn en niet enkel de winkels viseren maar alle openbare plaatsen waar veel mensen binnen samenkomen". "Enkel de winkels viseren zou verkeerd geweest zijn, temeer omdat ze zich echt wel zeer netjes aan de afstandsregels hebben gehouden en er geen gezondheidsproblemen zijn vastgesteld na een winkelbezoek", reageert Christine Mattheeuws van het NSZ. Het NSZ wil wel dat de regering duidelijk de boodschap brengt dat als iedereen mondmaskers draagt in winkels, het echt wel veilig is om te shoppen. "De consumenten mogen nu absoluut niet de indruk krijgen dat de verstrenging van de maatregelen er komt omdat het onveiliger is geworden in de winkels. Dat moet volgens ons luid en duidelijk gecommuniceerd worden want anders vrezen wij voor de financiële overlevingsgraad van heel wat handelszaken", aldus Mattheeuws. De christelijke bediendebond ACV Puls is tevreden dat mondmaskers in winkels verplicht worden. "We hebben vanaf dag 1 gepleit voor mondmaskers om de veiligheid van het winkelpersoneel én alle klanten te vergroten", zegt ACV-vakbondsvrouw Kristel Van Damme.Van Damme wijst erop dat uit een enquête al bleek dat het winkelpersoneel een verplichting wilde. "Dat ACV Puls nu aan de juiste kant van de geschiedenis staat, samen met de virologen, artsen én nu ook de overheid, is dan ook een klinkende overwinning", luidt het. "Zolang dit virus niet verslagen is, moeten we blijven inzetten op de veiligheid van iedereen. Iedereen wil een tweede golf vermijden."