Vader (77) en zoon (52) Boels brouwen samen Boelsbier: “Toegankelijk amber bier”

Peter en Freddy Boels met hun eigen Authentiek Amber Boelsbier. © MVW
Redactie KW

Freddy (77) en Peter (52) Boels brouwen samen hun eigen Boelsbier. Vader Freddy is brouwer van opleiding en sinds Peter in 2016 voor Vaderdag een brouwpakket cadeau kreeg van zijn dochter, ging de bal aan het rollen. “Met ons Authentiek Amber Boelsbier kozen we bewust voor een amber bier dat toch toegankelijk is. Binnenkort komen we met een blonde variant met een gembertoets”, zegt Peter.

De biermicrobe bij vader en zoon is pas recent uitgemond in hun Boelsbier, maar was al veel langer aanwezig. Freddy (77) volgde een opleiding tot technisch ingenieur bij gistingsbedrijven, maar werd daarna verkoper bij een van de eerste computerbedrijven. Later maakte hij nog een carrièreswitch en werd verzekeraar tot aan zijn pensioen. “Ik deed vooral het verkopen graag. Ook voor ons bier sta ik vooral in voor het commerciële aspect, ik heb nog veel contacten”, verklaart Freddy.

Peter is burgerlijk ingenieur van opleiding. Hij is pas beginnen brouwen dankzij een vaderdagcadeau van zijn dochter Kato. “In 2016 kreeg ik een brouwpakket met daarin de benodigdheden om zelf zo’n drie liter bier te brouwen. Sindsdien volgde ik een opleiding tot hobbybrouwer en microbrouwer. In 2017 maakte ik thuis het eerste proefbrouwsel van het amber Boelsbier. Er waren zeven proefbrouwsels nodig om tot het uiteindelijke bier te komen. Sinds augustus vorig jaar wordt het recept ook op grote schaal gebrouwen. Ik was aangenaam verrast door het kleine verschil tussen mijn thuisbrouwsel en dat van de grote brouwerij, al kan het nooit identiek zijn. Authentiek Amber Boelsbier is verkrijgbaar bij drankenhandel Allaert in Machelen en Drinks 4 U in Deinze.”

Er waren zeven proefbrouwsels nodig voor het uiteindelijke resultaat

“Ik wou voor ons eerste Boelsbier bewust een amber bier, ook al zijn die tegenwoordig minder populair. Sommige cafés willen ze zelfs niet meer verkopen. Ons bier is nochtans heel toegankelijk. Ik zie vaak dat microbrouwerijen speciale nichebieren maken, maar ons bier hebben we bewust niet te bitter gemaakt en het alcoholpercentage is slechts 6%. Binnenkort komen we met een nieuw, voorlopig nog naamloos bier. Het is een blond bier met een delicate gembersmaak. Gember is een specifieke smaak, maar het bier sloeg aan bij ons testpanel. Hiervoor hebben we tien personen in Machelen uitgekozen en die nemen hun taak heel serieus. Ze beoordelen de proefbrouwsels uitgebreid op tal van criteria. Het plan is om elk jaar een nieuw bier op de markt te brengen tot we drie of vier basissoorten hebben.”

“Naast bier houden mijn pa en ik ook van wijn. Ik denk dat het leren appreciëren van smaken in het algemeen zeker van hem komt. Ik drink nog steeds graag wijn, maar onze flessen liggen nu slecht te worden in de kelder”, lacht Peter.

Coronacrisis

De coronacrisis heeft ook zijn impact op brouwerij Boels. “De cafés liggen stil natuurlijk, maar de laatste tijd hebben we goed verkocht aan particulieren, vaak letterlijk vanuit de koffer van de wagen. Ik heb ook gratis aan huis geleverd tot 25 km ver. De tijd die in de brouwerij kruipt, varieert. Voor mij blijft het een uit de hand gelopen hobby. Ik vind het leuk om alles zelf te doen, van de website tot het etiket. Dat houdt het gevarieerd. Voor Vaderdag plannen we trouwens een speciale actie: heel het weekend lang krijgt elke vader een gratis flesje Boelsbier in brasserie De Afspanning.”

(JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier