Unizo West-Vlaanderen wil dringende ontsluiting van de Westhoek

Van links naar rechts Mattijs Baekelant (regioverantwoordelijke Zuid-West-Vlaanderen), Frederik Serruys (algemeen directeur Unizo West-Vlaanderen), Michiel Vanrobaeys (regioverantwoordelijke Westhoek), Steve Ronse (voorzitter Unizo West-Vlaanderen), Willem Verfaillie (regioverantwoordelijke midden-West-Vlaanderen) en Brecht Clyncke (regioverantwoordelijke Noord-West-Vlaanderen). © ACK
Redactie KW

In Salons Saint Germain in Diksmuide stelde Unizo West-Vlaanderen de prioriteiten voor 2018 voor.

Unizo West- Vlaanderen pleit vooral voor slimmere overheden en slimmere samenwerkingsverbanden. “Dit jaar is voor onze ondernemersorganisatie een bijzonder belangrijk jaar”, start algemeen directeur Frederik Serruys. “De gemeenteraadsverkiezingen zijn van groot belang voor onze vele kmo’s, handelaars en vrije beroepen in West-Vlaanderen. In meer dan 50 steden en gemeenten maakte Unizo West-Vlaanderen een prioriteitennota op die stelselmatig aan de politieke partijen wordt overgemaakt. Daarnaast blijft de organisatie ook dit jaar meer dan ooit de individuele begeleider van de ondernemer.”

Pestbelastingen en onproductieve belastingen moeten eruit

Onder ‘slimme dienstverlening’ moet de ondernemer op een snelle en efficiënte manier geholpen worden, zeker op gebied van ruimtelijke ordening. Aanspreekpunten zijn daar heel belangrijk bij, een schepen en een ambtenaar voor de lokale economie zijn een must, maar ook een economische raad is essentieel. Slimme lokale fiscaliteit moet doeltreffend zijn en mag de economische groei niet remmen. Pestbelastingen en onproductieve belastingen moeten eruit. Slimme investeringen en mobiliteit zijn een belangrijk gegeven voor Unizo. “De A11 was en is een belangrijke en omvangrijke investering voor West-Vlaanderen. Ook aankomende en dringende investeringen zoals de ontsluiting van de Westhoek en het aanpakken van de A19/R8 mag er niet voor zorgen dat andere missing links blijven aanslepen, zoals bijvoorbeeld de ring in Tielt en Diksmuide“, aldus de algemeen directeur.

“In tegenstelling tot andere regio’s kent Oostende een zeer hoge werkeloosheidsgraad”

“West-Vlaanderen heeft met verschillende hoge onderwijsinstellingen en diverse kenniscentra alles in handen om innovatie in te bedden in het DNA van de West-Vlaamse ondernemerswereld. Het aantal ingenieursopleidingen in Howest, samen met UGent, zal vanaf volgend jaar zakken van 7 naar 3, daarmee kunnen we niet akkoord gaan. Willen we blijven inzetten op samenwerking, dan moeten er ook voldoende kwalitatieve opleidingen zijn. Dat is ook belangrijk om jonge hooggeschoolden in onze provincie te houden. Daarnaast moet ook sociale economie een opstap zijn naar de reguliere economie, zeker in tijden van absolute arbeidskrapte. De individuele Beroepsopleiding (IBO) blijft belangrijk en is een mogelijkheid om extra arbeidskrachten aan te werven, maar heel wat ondernemers kennen het niet. Hier ligt een taak voor de VDAB om dit kenbaar te maken. Arbeidsmobiliteit blijft een belangrijk gegeven in West-Vlaanderen. In tegenstelling tot andere regio’s kent Oostende een zeer hoge werkeloosheidsgraad.”

Druk en boeiend jaar

Er worden heel wat infosessies voorzien rond de wetswijzigingen zoals de nieuwe vennootschapsbelastingen en straks het nieuwe wetboek voor vennootschappen. “Het belooft een druk en boeiend jaar te worden, een jaar om naar uit te kijken”, besluit algemeen directeur Frederik Serruys.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier