Unizo pleit voor West-Vlaams steunfonds voor winkeliers die compleet onbereikbaar worden

Redactie KW

Intussen vreest de middenstandsorganisatie voor grote verliezen voor de handelaars in de Brugse Noordzandstraat en Geldmuntstraat, waar grote wegenwerken aan de gang zijn.

In de Noordzandstraat en een deel van de Geldmuntstraat zijn momenteel grote aanpassingswerken aan de gang. In beide straten worden naast riolerings- ook moderniseringswerken uitgevoerd. De wegenwerken in twee van de belangrijkste winkelstraten van Brugge duren twee jaar. Het einde is voorzien voor midden 2016.

“Tot 40 procent omzetverlies”

“Ondanks de uitstekende communicatie van de werfleiders en arbeiders lijden de getroffen winkeliers grote verliezen”, weet Frederik Serruys, directeur Unizo West-Vlaanderen. “Vorige week moesten de winkeliers met even huisnummers verplicht drie dagen sluiten. Op dit moment is dat het geval voor de oneven huisnummers. De omzetverliezen zijn bijgevolg groot. Sommige handelaars spreken over 40 procent. Naast de bedenking dat de ingrepen in kalmere shoppingmaanden konden gebeuren, pleiten we voor de oprichting van een West-Vlaams steunfonds om dergelijke verliezen te compenseren.”

“Winkeliers die compleet onbereikbaar worden voor hun klanten, kunnen na één week beroep doen op de Vlaamse inkomenscompensatieregeling”, vervolgt Frederik Serruys. “Maar in veel gevallen is de totale onbereikbaarheid, zoals in Brugge, beperkt tot enkele dagen. Toch zijn de verliezen duidelijk aantoonbaar. De voorwaarde van verplichte sluiting gedurende één week vervalt evenwel voor een tegemoetkoming in de vorm van rentetoelage.”

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier