Unizo pleit voor oprichting van Brugse mobiliteitsraad

Hendrik Vermeulen: “Mensen beginnen het stadscentrum te mijden. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Veel mensen beginnen het Brugs stadscentrum te mijden. Dit is nefast voor de lokale handel die niet op toerisme is gericht en het sociale weefsel in de stad. Er moet een koerswijziging komen voor het centrum helemaal leeg bloedt”, zegt Hendrik Vermeulen, voorzitter van Unizo Brugge. Hij vindt dat er nood is aan een adviserende mobiliteitsraad.

Voor Unizo Brugge zijn er de laatste jaren te veel wegenwerken en openbare werken tegelijk opgestart die een verkeersinfarct veroorzaakten. “Denk maar de Boeverie, ‘t Zand, Kruispoort, Expresweg en Katelijnestraat”, stelt Hendrik Vermeulen. “In de toekomst moeten wegenwerken veel beter op elkaar worden afgestemd zodat inkomend en uitgaand verkeer probleemloos kan omrijden.”

“Wij vragen meer coördinatie en inspraak in het mobiliteitsbeleid door een oprichting van een onafhankelijke mobiliteitscommissie: een klankbord voor het beleid en buigt zich over de grote mobiliteitskwesties. Ondernemers, handelaars, bewoners, zoeken in gemeenschappelijk overleg naar een consensus die er voor zorgen dat deze gemeenschappelijke belangen leiden tot opportuniteiten. In steden als Koksijde, Alken, Lier werkt dit.”

Shop&Go

“Uiteraard willen we langparkeerders vooral ondergronds of op een randparking. Maar voor korte boodschappen pleiten we voor Shop&Go: een brood kopen in de Smedenstraat, een boodschap ophalen in de Ezelstraat, een gerechtsdossier ophalen in de Langestraat, een postpakket brengen naar een postpunt in de Katelijnestraat.”

“Momenteel zijn er op enkele locaties al Shop&Go-plaatsen geïnstalleerd, maar noch de signalisatie noch de werking is efficiënt. Organiseer kortparkeren zonder een ticket te nemen (lees: nummerplaat ingeven, red.) of schijf te leggen. Maak het de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk. Ook moeten de parkeerplaatsen goed worden aangeduid, eventueel met een ander kleur van wegmarkering zoals in Kortrijk succesvol wordt toegepast”, aldus Hendrik Vermeulen. (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier