UNIZO Heist pleit voor de afschaffing van onroerende voorheffing voor ondernemers tijdens openbare werken

Jackie Vlietinck, voorzitter UNIZO Heist.
Redactie KW

Deelgemeente Heist staat voor ingrijpende wegen- en verfraaiingswerken die vijf jaar zullen duren. UNIZO Heist vraagt om de gemeentelijke opcentiemen te laten vallen bij deze grote openbare werken.

Het is de vrees van elke ondernemer: langdurige openbare werken die zorgen voor omzetverlies. UNIZO Heist wil meer ademruimte tijdens openbare werken”, weet Jackie Vlietinck, voorzitter UNIZO Heist: “Wij vragen een vrijstelling van de onroerende voorheffing voor elke getroffen ondernemer. Als ze hierdoor overleven, krijgt de gemeente een veelvoud aan inkomsten en dynamiek terug. Uiteraard zijn we de gemeente dankbaar voor de investering en vernieuwing. Maar terwijl onze omzet drastisch daalt, lopen eventuele personeelskosten, leningen en vaste kosten gewoon door.

Momenteel ontvangt een benadeelde ondernemer eenmalig een hinderpremie van 2.000 euro. Maar om dat bedrag te bekomen, met men eerst voldoen aan een reeks voorwaarden. De handelszaak moet gelegen zijn in de werfzone. “Ondernemingen die hinder ondervinden door openbare werken maar niet in de werfzone liggen, moeten een gelijkaardige premie ontvangen. Het is niet omdat een ondernemer niet in de werfzone ligt, dat hij daarvoor niet deelt in de hinder.” De onroerende voorheffing is een gewestelijke belasting op onroerende goederen die ondernemers jaarlijks betalen. Het exacte bedrag wordt berekend op het kadastraal inkomen van het onroerend goed. Samen met de personenbelasting is de onroerende voorheffing de grootste inkomstenbron van een gemeente. Knokke-Heist ontvangt hierdoor in 2020 ruim 46 miljoen euro aan inkomsten. Vandaar het opmerkelijk maar haalbaar voorstel. “Scheld onroerende voorheffing kwijt voor ondernemers in openbare werken als extra steun naast de Vlaamse hinderpremie! Met ons voorstel besparen we al snel 1500 tot 2.000 euro per jaar. Ik ben ervan overtuigd dat dit een extra ruggensteun is voor getroffen ondernemers. Gemeente Knokke-Heist mist misschien inkomsten, maar zorgt er zo voor dat lokale ondernemers blijven ondernemen in de gemeente.” (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier