Unizo evalueert Tielts beleid: er is nog werk aan parkeerbeleid en leegstand

Manu De Meester en Dirk Braeckevelt van Unizo overhandigen het evaluatierapport aan schepen van Lokale Economie Grietje Goossens. (Foto RDC)
Randy De Clercq

Nu we (ruim) halfweg de legislatuur zijn, evalueerde zelfstandigenorganisatie Unizo het Tieltse beleid. Ze organiseerden daarvoor onder meer een enquête.

Begin deze legislatuur heeft Unizo een beleidsnota opgesteld en overhandigd aan het nieuwe stadsbestuur. Nu we halfweg de legislatuur zijn, vond de zelfstandigenorganisatie het tijd voor een evaluatiegesprek met schepen van Economie Grietje Goossens (Iedereen Tielt). “We willen samenwerken met het volledige stadsbestuur om samen een positief en krachtig ondernemersklimaat in Tielt te creëren”, stelde Unizo-voorzitter Dirk Braeckevelt. Unizo hield onder meer een enquête bij de Tieltse ondernemers. “Uit de resultaten blijken veel handelaars uit het centrum gewonnen te zijn voor een nieuw systeem van parkeren: het ‘shop & go’-systeem zoals in Kortrijk en dat ondertussen ook uitgerold wordt in Kuurne. Wagens mogen 30 minuten gratis op een parkeerplaats staan. Een sensor detecteert dit en waarschuwt de parkeerwachter als de dertig minuten overschreden worden.”

Ook de Tieltse schepen van Economie leek er wel voor gewonnen. “Het lijkt een duur systeem, maar dat is het niet. Het is best wel betaalbaar. Het zou ideaal zijn voor het Tieltse Kortrijkstraat“, zegt Grietje Goossens. Manu De Meester van Unizo ziet veel voordelen in het systeem: “Een sensor kost amper 500 euro, maar is meteen terugbetaald door de lokale economie, die er meer dan wel bij vaart. Je krijgt echt een systeem van runshopping, er is veel meer circulatie in de parkeerplaatsen en de mensen zien het weer veel meer zitten om naar de stad te komen om te winkelen”, aldus De Meester.

Leegstand

Een tweede verbeterpunt voor het huidige stadsbestuur is de aanpak van de leegstand. “Ondanks alle initiatieven, zoals een hoge leegstandstaks, blijft er veel leegstand in ons kernwinkelgebied”, aldus nog Braeckevelt. “Daarom stellen we voor om het systeem van ‘Bedrijvige Kernen’ ook in onze stad toe te passen. Dat is een werkgroep waarin zowel ondernemers als de immosector, eigenaars van panden, scholen, politiek, enzovoort zitten. Al deze actoren hebben één doel voor ogen: samenwerken om de leegstand aan te pakken. We zouden zo’n systeem ook graag in Tielt opzetten.”

Verder stelde Unizo nog de twee traditionele dossiers aan de kaak: de collegesite en de zuiderring. Twee dossiers die maar blijven aanslepen. “Voor het uitblijven van de zuiderring hebben wij alvast een bezwaarschrift ingediend bij de Vlaamse overheid”, sloot Dirk Braeckevelt af.