Unizo beloont zes ondernemers met label ‘Handmade in Belgium’

Handmade in Belgium labels voor 6 Westhoekse ondernemers werden uitgereikt bij Automatic Gates in Poperinge. © MD
Redactie KW

Op dinsdag 17 augustus kregen zes ondernemers uit de Westhoek het label ‘Handmade in Belgium’ (HIB) van Unizo officieel overhandigd.

“Vandaag weet je als consument niet meer zeker wat je koopt. We gaan met z’n allen vaker op zoek naar originele producten met een authenticiteitgarantie. Hoe onderscheid je het ambachtelijke van het industriële? En hoe boks je als ondernemer op tegen de concurrentie van industriële producten? In principe kan iedereen zichzelf ‘ambachtelijk’ noemen, want deze term is, in tegenstelling tot in Frankrijk, in België niet beschermd. Om een antwoord te bieden op deze vragen lanceerde Unizo het label Handmade In Belgium”, zegt Lisa Raes, regioverantwoordelijke van Unizo.

“Met het label willen we een nog sterker imago geven aan vakmanschap, het publiek wakker schudden rond de vele makers die in ons land werkzaam zijn en deze makers onderscheiden van industriële massaproductie. Daarbovenop verenigen we de traditionele en moderne ambachtsman of -vrouw in een HIB-community. Enkel wie aan strikte voorwaarden voldoet komt in aanmerking voor het label”, gaat Lisa verder.

Erkenning

“Na een eerste selectieronde waarbij de ondernemer een uitgebreide vragenlijst moet invullen, volgt een bezoek aan de onderneming zelf. Ter plaatse wordt het productieproces uit de doeken gedaan, worden de gebruikte materialen overlopen en het eindproduct geëvalueerd. Dit dossier wordt daarna nationaal beoordeeld door een team van HIB-experts. De officiële uitreiking is voor de ondernemers een erkenning van hun harde werk en vakmanschap.

“We zijn trots deze zes nieuwe ondernemers bij de community van HIB’ers in de Westhoek” besluit regioverantwoordelijke Lisa Raes. West-Vlaanderen kent ondertussen al meer dan 200 HIB-labelhouders verspreid over verschillende sectoren.

We stellen de zes nieuwe labelhouders even voor.

Björn Ghyselen uit Statiestraat in Langemark is de vierde generatie van een schildersfamilie. Zijn echtgenote Christine zorgt voor de confectie van de gordijnen.

Xavie’s Granola uit de Atlasstraat in Koekelare bestaat nu vijf jaar. Xavie Battel zorgt met zijn vijf medewerkers voor ambachtelijke granola’s en koekjes.

Pedro Creus interieur maatwerk uit de Mangelaarstraat in Langemark. Het bedrijf reboost interieur van tekening tot afgewerkt product en werkt al vijf jaar samen met Thuline Deruytter, die zorgt voor de administratie.

Artsi Pasta uit de Ramskapellestraat in Ramskapelle. Sinds 2018 maakt Wouter Aerts verse pasta’s, cannelloni, lasagne en ravioli´s en bijhorende sausen, en antipasti.

Juwelen Kimberly uit de Albert I-laan in Nieuwpoort-Bad. Goudsmid Vincent Hannotte en echtgenote Kathy Capron hebben al meer dan twee decennia een sterke reputatie op het gebied van eigen creaties, reparaties van juwelen en uurwerken.

Automatic Gates uit de Duinkerkestraat in Poperinge. Zaakvoerders Peter en Brecht Boucneau en Carine Goemaere plaatsen automatische poorten die ze zelf produceren. Het familiebedrijf bestaat al 26 jaar en heeft nog twee medewerkers in dienst.

(AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.