Unieke samenwerking tussen sommelier en wijnmaker in Middelkerke

Kenzo Lauwereins met een van de eerste 300 flessen, een zéér limited edition dus. (foto LC)©luc cassiman
Kenzo Lauwereins met een van de eerste 300 flessen, een zéér limited edition dus. (foto LC)©luc cassiman
Redactie KW

Niettegenstaande zijn jonge leeftijd heeft de Middelkerkse sommelier Kenzo Lauwereins (26) al een en ander verwezenlijkt in het horecawereld. Hij behaalde de titel van Sommelier of the Year regio West-Vlaanderen, was aan de slag in prestigieuze restaurants in binnen- en buitenland en lanceerde enkele jaren geleden ook zijn eigen wijn, ‘Eye Catchin’. Nu is er een unieke samenwerking ontstaan tussen hem en het wijndomein Ravenstein uit Wervik en het resultaat is al even uniek want binnen enkele weken is er de eerste portovariant van ons land: ‘Fist’.

Kenzo heeft al een aardig palmares opgebouwd in onder meer restaurant La Réserve Ramatuelle in Saint-Tropez, het Hof van Cleve in Kruishoutem, het Waldorf Astoria hotel in Amsterdam en in Hertog Jan. Hij is ook aan de slag in het restaurant Vlass van zijn ouders in Middelkerke. Aan ambitie ontbreekt het de jonge sommelier in alle geval niet want als wijnkenner lanceerde hij eerder al zijn eigen wijn Eye Catchin’. “Ik hou van Belgische wijnen en was dan ook blij dat ik op het wijndomein van Ghislain Houben & Zoon de kans kreeg om mijn eigen wijn te maken. Ik kreeg vier hectare wijnstokken te bewerken en dat leverde toch zo’n 480 flessen wijn op.”

Nu is er dus het Belgische portoverhaal van Kenzo en Dirk en Patricia Talpe van het wijndomein Ravenstein in Wervik. De familie Talpe plantte de eerste wijnstokken in 2017 op de Zuidflanken van de Amerikaberg in Kruiseke, een gehucht van Wervik.

Open voor Nieuwe ideeën

Kenzo: “De Belgische wijnen zijn aan een opmars toe en het wijndomein Ravenstein wordt geleid door twee enorm gepassioneerde mensen met een open mind voor nieuwe ideeën. Wie mij kent, weet dat ik een hart heb voor de Belgische wijnen en de Belgische wijnbouw, vandaar ook de stevige band die er is ontstaan tussen het wijndomein Ravenstein en mezelf. Het kan eigenaardig klinken, maar de coronapandemie heeft mij als jonge ondernemer nog meer doen ondernemen en creatief worden. Dit is meteen ook een stevige input naar de jonge generatie om er altijd te blijven voor gaan.”

Toevallig ontstaan

De portovariant is eigenlijk heel toevallig tot stand gekomen. Kenzo: “Dirk Talpe vertelde mij op een dag , toen ik rechtstreeks uit zijn houten vaten proefde, dat ik moest proeven van een achtergebleven gefermenteerde basiswijn en deze beoordelen. De wijn bevond zich in een vaatje van 100 liter. Hij was het sap uit het oog verloren, maar na het proeven vond ik het superlekker. Ik opperde meteen het idee om er een portovariant van te maken, uiteraard zonder de naam porto te gebruiken, want we leven in België, hé. We besloten samen om deze overgebleven basiswijn te laten evolueren richting een eerste portovariant. Wij hebben de basis versterkt met alcohol, zoals dit ook bij porto het geval is en deze opgewerkt met een rijping op houtchips.”

Kenzo kreeg de vrijheid van de mensen van het domein Ravenstein om zelf een naam te kiezen voor het nieuwe product. “Het is ‘Fist’ geworden’ zegt Kenzo Lauwereins, “met de vertaling naar een vuist die op het toekomstig etiket zal staan. Wij willen hierbij ook aantonen dat dit een samenwerking is tussen een sommelier en een wijnmaker onder het motto ‘We slaan de handen in elkaar’. Ons verhaal is nu compleet, het vertrouwen is er, het resultaat is meer dan bevredigend en we zijn er heel tevreden over.”

Het is wel nog even wachten vooraleer geproefd kan worden van het nieuwe godendrankje. Voorzien is dat Fist voor het eerst geserveerd zal worden in april. Het gaat om een limited edition van 300 flessen en wie een fles in zijn bezit wil, kan contact opnemen met Kenzo op het nummer 0497 40 89 81.

(PB/GK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten