Uitvinder Andy Mylle uit Ichtegem helpt slechtziende Eline

Andy Mylle spendeerde zijn vrije tijd aan de 'My Board Buddy'. © Foto Coghe
Ilse Naudts

Andy Mylle uit Ichtegem trok zich het lot van de slechtziende Eline (13) zo aan dat hij voor haar een hulptoestel knutselde om de lessen op school makkelijker te kunnen volgen. Vrijdag kon Eline haar ‘My Board Buddy’ voor het eerst gebruiken. “Dankzij een joystick en een paar knoppen kan ze nu zonder problemen het digitale schoolbord zien”, legt Andy Mylle uit.

Andy Mylle werkt al 15 jaar voor het bedrijf Sensotec uit Jabbeke. Sensotec is gespecialiseerd in hulpmiddelen voor blinde en slechtziende mensen. “Ik doe aankoop en support en installeer ook schoolopstellingen”, legt Andy uit. Maar het toestelletje dat Sensotec nu verdeelt, ontwikkelde Andy in zijn vrije tijd, thuis in de kelder. Keihard werkte hij om Eline, een slechtziend meisje, te helpen.

Beeldschermloep

Sommige mensen raken je nu eenmaal“, vertelt Andy. “Toen Eline in het vijfde leerjaar zat, kwamen we met elkaar in contact. Eline is een slimme meid. Gedreven ook. Maar ze is slechtziend. Toch volgt ze les in het gewoon onderwijs. In haar lagere school installeerden we in de klas een schoolkit zodat ze via een 340°-camera en een computerscherm de lessen kon volgen. Ze heeft ook een beeldschermloep waarmee ze het lesmateriaal kan vergroten. Maar er ontstonden keer op keer problemen. De beamer in de klas verstoorde het signaal van ons systeem, waardoor het toestel faalde. Het beschikbare materiaal voor slechtziende kinderen was ook allesbehalve optimaal. Als je een digitaal projectiebeeld filmt met een camera is er redelijk wat trilling. Slechtziende kinderen krijgen dus een wazig, bewegend beeld op hun scherm wat het voor de ogen extra lastig maakt.”

Samen met Eline en haar ouders bleef Andy zoeken naar oplossingen. “Eigenlijk was ik gefrustreerd dat we telkens op problemen stootten. Eline moet al door het leven met een beperking, als hulpmiddelen dan ook nog een beperking worden, dan raakt je dat. Ik voelde dat Eline echt vooruit wilde, dat ze supergemotiveerd was. Dus bleef ik met het probleem in mijn hoofd zitten. Thuis kwam ik plots op een idee. Dus ik ging in mijn kelder aan de slag met allerlei recuperatiematerialen.”

Inzoomen

Andy spendeerde heel wat uurtjes vrije tijd aan zijn idee. Het apparaatje dat hij ontwikkelde heeft een joystick om over het scherm te bewegen en enkele kleurrijke knoppen. “De leerling kan met die knoppen inzoomen, maar ook het contrast van het beeld aanpassen en zelfs voor inversie kiezen waardoor zwarte letters op een wit scherm veranderen in witte letters op een zwart scherm wat minder vermoeiend is voor de ogen.”

Toen Andy het toestelletje toonde aan zijn collega’s, reageerden ze verbluft. Zijn baas besloot Andy bij Sensotec ondersteuning te geven om zijn ‘uitvinding’ verder te ontwikkelen. Het resultaat, de ‘My Board Buddy’, heeft iets van een controller voor een Playstation. “Het is eenvoudig in gebruik. Zelfs mijn eigen dochters van 5 en 10 waren er direct mee weg. Perfect bruikbaar dus voor lagereschoolkinderen, maar ook later in het middelbaar, in de hogeschool of zelf op het werk bij presentaties en vergaderingen.”

Alleen een scherm nodig

Logistiek is het ook een simpel instrument. “Buiten de My Board Buddy is er enkel een scherm nodig. Het kind werkt niet met een computer, dus de leerkracht beslist wat het kind kan zien.” Eline zit ondertussen in het eerste middelbaar in Beveren-Waas. Vrijdag nam ze haar eigen toestel in gebruik. “Het is fantastisch dat we eindelijk een oplossing gevonden hebben voor haar”, glimlacht Andy. “En omdat Sensotec nu besluit om het toestel te verdelen, kunnen we ook andere kinderen helpen.”

Sensotec gaat het product nu ook op beurzen promoten in de hoop de My Board Buddy ook in andere landen te kunnen verdelen. De My Board Buddy kost 750 euro, exclusief btw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier