https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Uitbreidingswerken bij apotheek Leenesonne in de Dorpsstraat in Sijsele

Het team van apotheek Leenesonne met Saskia Flamey, Joelle Van Severen, Heidi Vandermoere, Anne Leenesonne, Karen Tamsin, Pascale Maeyens en Pauline Cordonnier . Ann Vandevoorde en Sofie De Muyt ontbreken op de foto. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Het team van apotheek Leenesonne met Saskia Flamey, Joelle Van Severen, Heidi Vandermoere, Anne Leenesonne, Karen Tamsin, Pascale Maeyens en Pauline Cordonnier . Ann Vandevoorde en Sofie De Muyt ontbreken op de foto. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Bij apotheek Leenesonne in de Dorpsstraat maken ze zich klaar om de patiënten nog een groter assortiment én meer privacy te bieden. “Binnen een goeie acht maanden zou de aansluitende nieuwbouw, waar voorheen een woning met pitazaak was, moeten klaar zijn”, zegt Anne Leenesonne. “Zo kunnen we zowel de apotheek als de thuiszorgwinkel uitbreiden.”

De negen dames, die aan de slag zijn bij apotheek Leenesonne – zes apothekers en drie apotheekassistenten – zullen de klanten ten laatste over een jaar in een nog ruimere infrastructuur kunnen ontvangen. De totale oppervlakte van de apotheek met thuiszorgwinkel/OrthoShop breidt namelijk uit van zo’n 250 naar 335 vierkante meter. Het is een nieuwe belangrijke fase in het verhaal dat in 1983 startte, toen de uit het Oost-Vlaamse Merendree afkomstige apothekers Anne Leenesonne in 1983 in Sijsele neerstreek.

“Mijn ouders hadden via vrienden horen zeggen dat er in Sijsele een apotheek over te nemen stond, namelijk de apotheek van Valère Strubbe. De man had zelf niet direct een opvolger en zo ben ik hier kunnen beginnen”, vertelt Anne Leenesonne. “Mijn man Jan Cordonnier is overigens ook apotheker, maar ook expert toxicologie en forensische DNA voor de rechtbanken en parketten. In het begin woonden we hier nog bij de zaak, het pand was nog veel kleiner. Ik ben gestart met één medewerkster, maar doorheen de jaren is het team dus wel flink aangegroeid, zoals je merkt.”

Digitalisering

“Er is enorm veel veranderd. Aanvankelijk moest ik mijn bestellingen voor medicatie nog doorbellen naar de groothandel, met allemaal briefjes bij me. Maar onze sector is wel behoorlijk vlug op de trein van de digitalisering gesprongen. In 1989 werkten we hier toch al met een computer.”

Een grote stap voorwaarts voor de apotheek werd in 2011 gezet, met de investering in een robot. “Dat was geen kleine investering, maar wel een die ons heel veel gemak en tijdwinst heeft opgeleverd. De robot moet je zien als een grote ruimte achter onze kassa’s en desks met daarin een computergestuurde arm die direct de juiste medicatie uithaalt en doorgeeft”, legt Anne uit.

“Daarvoor hebben we toen wel grondig moeten verbouwen. Het privégedeelte, waar we zelf woonden, moest ervoor opgeofferd worden. Dus toen zijn we ergens anders in Sijsele gaan wonen.” In het jaar 2013 kwam de OrthoShop, of ook wel thuiszorgwinkel genoemd, er dan bij. “Dat was een overname van de thuiszorgwinkel in de Delaplacestraat in Sint-Kruis en aanvankelijk hadden we die hier in Sijsele ondergebracht in een pand in de Dorpsstraat 100, iets verderop in de straat dus. Sinds een goeie twee jaar is die dan verhuisd naar een nieuwe ruimte hier aanpalend aan de apotheek, waar voorheen een bloemenwinkeltje zat.”

Luisterend oor

Nu staat apotheek Leenesonne dus voor een nieuwe grote stap. De blok tussen de krantenwinkel en de OrthoShop werd afgebroken voor de realisatie van een nieuwbouw om te kunnen uitbreiden. “Binnen een achttal maanden zou die nieuwbouw moeten klaar zijn. Bedoeling is om ons assortiment uit te breiden. We creëren zo ook meer werkruimte voor het maken van onze eigen bereidingen, waar we ons nog meer willen in specialiseren. En we kunnen zo ook meer privacy aan de klanten bieden.”

“In deze tijden hebben wij als apothekers nog meer dan ooit een sociale functie. Mensen komen hier soms vertellen over eenzaamheid of andere erg persoonlijke problemen. Soms staan mensen hier te huilen en dan bieden we graag een luisterend oor. Dan proberen we die mensen zo goed mogelijk te helpen. Daarvoor zijn we er”, besluit Anne Leenesonne.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.