Uitbreiding productie Flandrien Kaas

Vlaams minister Hilde Crevits, ‘Flandrien’ Wim Opbrouck en bedrijfsleider Jan Desmet en echtgenote Helga Deloof in de nieuwe rijpingskamer.© LVW
Vlaams minister Hilde Crevits, ‘Flandrien’ Wim Opbrouck en bedrijfsleider Jan Desmet en echtgenote Helga Deloof in de nieuwe rijpingskamer.© LVW
Redactie KW

In aanwezigheid van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) vond dinsdagvoormiddag in Wervik de officiële inhuldiging van een tweede rijpingszaal en een extra productielijn van Flandrien Kaas plaats. Acteur Wim Opbrouck stelde in première de kortfilm ‘Flandrien, A Day in The Life’ voor waarin hij een ode brengt aan dit ambachtelijke topproduct. Hij wordt ook ambassadeur van Flandrien Kaas.

De kaasmakerij op de hoek van de Vagevuurstraat en Hoogweg begon in 2013 met de productie van harde goudse kazen en is ondertussen al toe aan de vierde uitbreiding. Dankzij de investering van 3,5 miljoen euro kunnen er voortaan 500 bollen van 18 kilo kaas per dag geproduceerd worden en kan er één miljoen kilo kaas rijpen.

“De rijpingszaal is onze schatkamer”, lacht zaakvoerder Jan Desmet van De Kaasmakerij. “Soms rijpt de kaas hier anderhalf jaar.” Flandrien Kaas wordt afgerijpt op vier leeftijden: Jong (zes weken), Gerijpt (zes maanden), Oud (twaalf maanden) en Grand Cru (achttien maanden).

Succesverhaal

“De kaas draagt het label Handmade in Belgium, een onderscheiding voor het ambachtelijke karakter, en wordt volledig geproduceerd met melk afkomstig van lokale boeren”, zegt Jan. “De levering van de melk vindt ’s nachts plaats. Op jaarbasis komen we uit aan 14 miljoen liter verwerkte melk jaar.”

“De vrachtwagens met Nederlandse nummerplaat leveren hier geen melk maar komen de melkwei ophalen. Melkwei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. Door de verdubbeling in capaciteit kunnen we veel meer produceren, maar dat zal geen afbreuk doen aan de kwaliteit van de kaas.”

Flandrien Kaas is alvast een succesverhaal en werd al liefst zevenmaal met een World Cheese Award internationaal beloond. (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.