"Met feestzaal Ter Mude tekenen we al sedert 1956 voor een professionele bediening in ons restaurant en feestzalen", vertelt Francis Van Den Broucke, die als derde generatie de gastvrijheid en de zorgzaamheid verder zet. "Toen in maart ons land in lockdown ging, gebruikten we de vrijgekomen tijd voor een reeks opknap- en verfraaiingswerken uit voeren, om half april helemaal klaar te zijn voor de opstart van het feestseizoen. Snel werd echter duidelijk dat onze feestzalen er nog een hele tijd werkloos zouden bijliggen. Onze drukste bezigheid werd het annuleren of verplaatse...

"Met feestzaal Ter Mude tekenen we al sedert 1956 voor een professionele bediening in ons restaurant en feestzalen", vertelt Francis Van Den Broucke, die als derde generatie de gastvrijheid en de zorgzaamheid verder zet. "Toen in maart ons land in lockdown ging, gebruikten we de vrijgekomen tijd voor een reeks opknap- en verfraaiingswerken uit voeren, om half april helemaal klaar te zijn voor de opstart van het feestseizoen. Snel werd echter duidelijk dat onze feestzalen er nog een hele tijd werkloos zouden bijliggen. Onze drukste bezigheid werd het annuleren of verplaatsen van feesten. Ondertussen werden meer dan 75 communiefeesten verzet naar september of oktober of naar volgend jaar. Ook een dertigtal trouwfeesten werden verzet naar volgend jaar of zelfs naar 2022. De afgelopen maanden was de enige bedrijvigheid in onze feestzalen maaltijden voor begrafenissen. In juli, toen de reglementen even versoepelden werden, hebben we enkele huwelijksverjaardagen kunnen organiseren. Maar in een normaal volledig volgeboekte agenda zijn dat slechts druppels op een hete plaat.""We vragen ons af hoe lang dit kan blijven duren? Was dit tien jaar geleden gebeurd, dan was het financieel al gedaan. Gelukkig beschikt Hof Ter Mude over een goed draaiend restaurant waar we deze zomer konden op terugvallen. Daardoor kunnen we een groot deel van ons personeel aan het werk houden. In normale tijden werken we met twaalf fulltimers en drie parttimers. Voorlopig zijn er vier mensen technisch werkloos. Gelukkig heeft ons land een goed opvangsysteem en kunnen deze mensen terugvallen op een behoorlijk inkomen.""Waar ik mij mateloos aan erger is het gebrek aan communicatie van de overheid. Wat wij vragen is duidelijkheid. Perspectief...Geef ons en ook onze klanten een streefdatum om naar uit te kijken. Want al dat omboeken kost tijd en geld. Wij kunnen ook geen groot feest organiseren op een paar dagen, zelfs niet op een paar weken.""Hadden we op voorhand geweten dat het zolang ging duren, dan hadden we andere beslissingen genomen. In onze prachtige tuin is deze zomer helemaal niks gebeurd. Had de overheid duidelijk gecommuniceerd dan hadden we een pop-up zomerbar geopend en konden we extra mensen aan het werk stellen.""Feestzalen moeten zo snel mogelijk terug opgestart worden. Wij kunnen naar maaltijd en receptie toe perfect feesten van 80 tot 100 man in bubbels organiseren zodat iedereen voldoende afstand houdt. Maar eerlijk, ik maak me voor 2020 geen enkele begoochelingen. We rekenen op niks meer. Ik vrees dat er straks ook een streep gaat door het kerstfeest en oudejaarsavond. Wat als de coronacrisis langer dan verwacht aansleept? Mijn vrouw werkt hier , mijn dochter kookt, de vriend van mijn dochter doet de bar, mijn schoonbroer werkt hier. We kunnen van restaurant Ter Mude perfect een familiebedrijf maken."