Uitbater Circosia vecht gedwongen sluiting wegens schending coronamaatregelen aan

De burgemeester liet de zaak sluiten. © WK
Redactie KW

De uitbater van de Circosia in Blankenberge is niet te spreken over de beslissing van de burgemeester om zijn zaak de rest van de zomervakantie te sluiten. Burgemeester Daphné Dumery (N-VA) nam de maatregel naar eigen zeggen op basis van vaststellingen door de politie. “Ik zag beelden waarop te zien is hoe er gedanst werd, wat in coronatijden niet is toegestaan. Als er gedanst wordt, is het geen café maar een dancing en moet de zaak dicht.”

Wegens herhaalde inbreuken op de coronamaatregelen – volgens de burgemeester werd de zaakvoerder reeds verwittigd dat er niet gedanst mag worden – moet de populaire nachtzaak op burgemeestersbevel de rest van de zomervakantie de deuren dichthouden.

“Tot eind augustus, en mijn zaak is door corona al drie maanden dicht geweest”, foetert uitbater Sven Vermoortele. Hij was naar eigen zeggen wél met alles in orde. “Om halfeen worden de laatste drankjes geserveerd en om kwart voor 1 gaat de muziek uit, zodat tegen 1 uur zeker iedereen buiten is. En dansen? Ik heb niet eens een dansvloer meer. Die wordt ingenomen door 14 hoge tafels, die allemaal netjes in bubbels op anderhalve meter van elkaar staan. Hoe zou er dan gedanst kunnen worden? Natuurlijk staan er af en toe wel mensen recht: om naar de wc te gaan…”

Geviseerd

Om in coronatijd toch te kunnen opendoen, bouwde Vermoortele zijn zaak om van een dancing naar een café. “Er mocht maar tachtig man meer binnen – de helft van vroeger – en iedereen kreeg een bandje. Er is in de afgelopen periode ook geen enkel incident geweest in mijn zaak.” Vermoortele voelt zich geviseerd en is niet van plan het erbij te laten. “Ze zoeken me gewoon uit. Dit is de mensen kapotmaken. Ik moet de helft van mijn jaarlijks inkomen uit die twee zomermaanden halen. Ook voor mijn personeel heeft dit gevolgen.”

Volgens burgemeester Dumery werd de uitbater reeds gewaarschuwd. “Ik heb dat besluit genomen op basis van vaststellingen door de politie. Er zijn twee hoorzittingen geweest, de uitbater was dus gewaarschuwd”, klink het.

Mondmasker

Ondertussen wordt er in Blankenberge ook streng verder gecontroleerd op het verplicht dragen van mondmaskers op de zeedijk en in het kernwinkelgebied. Na de 110 overtredingen in de eerste vier dagen, werden er ook vrijdag weer 76 nieuwe inbreuken vastgesteld. Het merendeel door agenten in burger.

“De regels staan overal goed aangeduid, dat de mensen het niet wisten kan dus geen excuus meer zijn. We gaan de teugels dan ook niet laten vieren”, aldus commissaris Philip Denoyette. Volgens burgemeester Dumery worden er wel opvallend minder overtredingen vastgesteld op de Grote Markt. Daar schreef de politie slechts twee boetes uit: één voor een uitbater en één voor een klant. “Blijkbaar wordt het dragen van een mondmasker daar wel, en op de Zeedijk niet als logisch aanzien“, klinkt het.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.