Typisch West-Vlaams fenomeen duikt weer op: opnieuw de grens over richting Auchan

Beernemnaren Paul Coopman en Ingrid Tytgat (64): “Als diabetespatiënt vind ik hier mijn favoriete alcoholvrij bier. En spotgoedkoop!”©JOKE COUVREUR
Beernemnaren Paul Coopman en Ingrid Tytgat (64): “Als diabetespatiënt vind ik hier mijn favoriete alcoholvrij bier. En spotgoedkoop!”©JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

De grenzen zijn weer open en meteen duikt een typisch West-Vlaams fenomeen weer op: gaan shoppen in Auchan in Roncq. De vaste klanten van bij ons zijn maar wat blij dat ze opnieuw hun inkopen kunnen doen bij de Noord-Franse hypermarkt. “Het leven in België is al duur genoeg”, klinkt het.

In normale tijden is West-Vlaams haast de voertaal in den Auchan in Roncq, hoop en al zes kilometer van de Frans-Belgische grens verwijderd, nu zijn de rood-witte Belgische nummerplaten op de parking van de populaire hypermarkt duidelijk in de minderheid. Nochtans mógen we opnieuw de landsgrenzen oversteken, al lijken veel land- en provinciegenoten dat nog niet te weten.

Het enige wat je moet doen, is een attestation de déplacement dérogatoire invullen: een document waarin je in eer en geweten verklaart waarom je het grondgebied van de Franse republiek betreedt. Bovenaan de Facebookpagina van de hypermarkt staat een bericht waar je het bewuste papier kan downloaden en invullen om zo zonder zorgen La Douce France binnen te rijden, op zoek naar spotgoedkoop water, frisdrank en andere lekkernijen. Dat Auchan de Belgen zo goed mogelijk wil bedienen, is logisch. Pre-corona was ons land – en eigenlijk vooral West-Vlaanderen – goed voor 15 tot 20 procent van alle klanten.

“Net voor de grenzen sloten, hebben we hier nog 300 alcoholvrije biertjes gehaald” – Paul en Ingrid uit Beernem

Drie kilo zalm: 16 euro

Op de imposante parking van Auchan is het echter speuren naar auto’s met een Belgische nummerplaat. Iets wat ook Pallieter Baeye (26) beaamt. De Wortegemnaar werkt bij de Waregemse Mercedesdealer Group Ghistelinck en is een trouwe bezoeker van de Parel van Roncq . “Ik moest vandaag voor het werk in Rijsel zijn en maakte met plezier een ommetje langs Auchan”, zegt de man, terwijl hij zijn auto letterlijk compleet volstouwt met pakken water. “Geloof me, hier shoppen scheelt écht veel. Ik heb net drie kilo zalm gekocht voor amper 16,83 euro. Bij ons zou ik een veelvoud betalen.”

Pallieter Baeye laadde zijn auto vol water.©JOKE COUVREUR
Pallieter Baeye laadde zijn auto vol water.©JOKE COUVREUR

Een zelfde teneur valt te horen bij Paul Coopman (53) en zijn echtgenote Ingrid Tytgat (64) uit Beernem. Zij zakken normaal één keer per maand naar Auchan af. “Heel bewust”, beklemtoont Paul. “Niet enkel voor de goedkoop , ook voor bepaalde producten. Ik ben diabetespatiënt en heb alle alcohol afgezworen. Hier vind ik een erg lekker alcoholvrij biertje, Munsterbräu. We hebben ons daar in eigen streek al suf naar gezocht, maar het is nergens te verkrijgen. En ook de suikervrije limonade van Auchan vind ik erg lekker. Dat je er een spotprijs voor betaalt, is mooi meegenomen. De limonade kost ons 98 eurocent per anderhalve liter en voor tien alcoholvrije pintjes betalen we 2,10 euro. Daar hebben we al eens een ritje richting Noord-Frankrijk voor over. We hebben echt zitten aftellen, onze Auchan hebben we serieus gemist. Net voor de grenzen weer dicht gingen, hebben we nog geanticipeerd en sloeg ik zo’n driehonderd alcoholvrije biertjes in. Ik kan er alleen niet bij dat bepaalde rayons afgesloten zijn. Zo kan je geen kleding voor volwassenen kopen, maar wel voor kinderen. Wie vindt zoiets uit? Soms is het hier nog gekker dan bij ons.”

10 cent per liter water

In de hypermarkt zelf is het voor een doordeweekse woensdagmiddag eerder rustig. Hier en daar hoor je wel een West-Vlaamse tongval, maar die is allesbehalve overheersend. “Ik denk dat veel Belgen nog niet door hebben dat we hier opnieuw kunnen langskomen”, zeggen Ellen Bouteca (32) en Ann Vergote (56), moeder en dochter uit Houthulst. Hun twee overvolle winkelkarren herbergen zowat de standaardinhoud van elke winkelende West-Vlaming in Roncq: water, frisdrank, wijn en enkele flessen picon. “Vooral water is belachelijk goedkoop: amper 10 eurocent per liter. Zo’n prijzen vind je bij ons nergens. Normaal komen we elke zes weken samen naar hier. Niet meteen een moeder-dochter-uitstap, maar wel een erg efficiënt tripje. Door hier onze inkopen te doen, geven we onze portemonnee extra ademruimte. We vóelen het verschil, want het leven in België is al duur genoeg. We zijn opgetogen dat we opnieuw welkom zijn, maar hadden wel begrip voor de strenge maatregelen.”

Het attest om Frankrijk te betreden, kan je hier downloaden .

Dochter en moeder Ellen Bouteca en Ann Vergote maakten de oversteek vanuit Houthulst.©JOKE COUVREUR
Dochter en moeder Ellen Bouteca en Ann Vergote maakten de oversteek vanuit Houthulst.©JOKE COUVREUR
Sommige afdelingen zijn met linten afgesloten.©JOKE COUVREUR
Sommige afdelingen zijn met linten afgesloten.©JOKE COUVREUR
 ©JOKE COUVREUR
©JOKE COUVREUR