Twee nieuwe bufferbekkens voor landbouwers

© MD
Redactie KW

Met het project ‘Duurzaam (her)gebruik van water’ wil de stad de landbouwers de mogelijkheid bieden om het gezuiverd afvalwater van de aardappelverwerkende industrie (Aviko) en het hemelwater te gebruiken om hun velden te irrigeren in tijden van droogte.

De bouw van bufferbekkens zorgt ervoor dat de ophaling van water gecentraliseerd verloopt. De kwaliteit van het gezuiverd water wordt systematisch opgevolgd. “We willen de landbouwers op de hoogte houden van de waterproblematiek in de landbouwsector en hen helpen efficiënt te irrigeren”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

De firma Aviko is voor haar nieuwe vestiging op de industriezone van Poperinge verplicht een ondergrondse opvang te voorzien van hemelwater en dit vervolgens vertraagd te lozen in de Robaertbeek. In het kader van gebruik van het hemelwater en ook effluentwater (gezuiverd afvalwater) van de frietfabriek, waren er in 2019 verschillende contacten tussen Aviko, het stadsbestuur en de provinciale dienst waterlopen om een extra bufferbekken te bouwen op grond van de stad, zodat landbouwbedrijven in de omgeving het water kunnen gebruiken op hun landbouwpercelen.

Kosten worden verdeeld

De kosten van het bufferbekken en de leidingen worden verdeeld tussen de stad en Aviko. Aviko financiert de helft van de leidingen en lot 1 van het bufferbekken (deel van het hemelwater). De stad financiert lot 2 van het bufferbekken (deel van het gezuiverd afvalwater), de helft van de leidingen, de omheining, de pomppunten voor de landbouwers, de verharding, de sensibiliseringsborden en het groen.

“Water afkomstig van de aardappelverwerkende industrie bevat een hoog zoutgehalte, en is nadelig voor sommige teelten. Het is van groot belang de kwaliteit van het water nauw op te volgen. In een werkgroep vertegenwoordigd door het stadsbestuur, Aviko, Inagro, Vlakwa (Vlaams Kenniscentrum Water, red.) en de dienst waterlopen van de provincie zal er afgesproken worden hoeveel keer stalen genomen en geanalyseerd worden”, aldus nog de burgemeester.

De Vlaamse overheid, Inagro, de dienst waterlopen van de provincie en Vlakwa kunnen met dit project de landbouwers nog eens extra op de hoogte brengen van de waterproblematiek. De Vlaamse overheid beschikt over een actieplan water. Landbouwers irrigeren hun velden maar weten vaak niet hoeveel water welke teelt nodig heeft. Dit project is de ideale gelegenheid om via infosessies toelichting te geven. Land- of tuinbouwers kunnen daarnaast gratis advies op maat van hun bedrijf aanvragen via het onlineplatform Kratos.

Er wordt een prijsvraag georganiseerd voor het aanleggen van de twee bufferbekkens. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 530.062 euro. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier