Trappistenliefhebbers opnieuw welkom in café In de Vrede

Tien dagen na de vrijwillige sluiting is café In de Vrede in Westvleteren heropend. Tijdens de sluiting hebben de uitbaters de zaak heringericht om de veiligheid te garanderen voor hun personeel en vele klanten, die er maar wat graag de hitte doorspoelen met een frisse trappist.

“Het was de juiste beslissing om te sluiten”, klinkt het. © TP

Guy Depoorter en Philip De Backer baten café In de Vrede uit naast de beroemde Sint-Sixtusabdij in Westvleteren . “Dit is de enige plek in de wereld waar je de beroemde trappisten van de Sint-Sixtusabdij kan drinken. Daarom hebben we ook een voorbeeldfunctie.”

“We merkten enkele weken geleden dat onze zaak niet coronaveilig was door de vele klanten en toeristen”, zegt Guy. “Daarom hebben we samengezeten met de burgemeester, preventieadviseur en politiecommissaris en beslist om tien dagen te sluiten voor een grondige herinrichting.”

Eenrichtingsverkeer

Woensdag opende In de Vrede opnieuw de deuren, helemaal coronaveilig. “We hebben veel veranderd. De klanten moeten zich eerst registreren aan de toegang en hun handen ontsmetten. Daarna kiezen ze een circuit naar de winkel of een circuit naar het horecagedeelte. Er geldt overal eenrichtingsverkeer en de gemeente hielp ons aan voldoende signalisatie.”

Er werd ook een aantal tafels weggenomen om de klanten voldoende te spreiden. “Binnen werd de capaciteit herleid van 274 naar een kleine 200 en op het terras van 250 naar 200“, klinkt het. “Het was de juiste beslissing om te sluiten, want we moeten echt in orde zijn. Er zijn meteen weer veel Belgen die hier van een frisse trappist komen genieten. Op een veilige manier.”

Correcte ingrepen

Kris Vanhaerents (56), de eigenaar van De Blauwe Frituur in Kortrijk, en zijn vrouw Conny Vandenheede (55) zitten te genieten op het terras. “Wij wonen in Veldegem (Zedelgem), maar verblijven nu even in De Panne”, vertelt Conny. “Wij zijn vaste klanten van In de Vrede en komen elke twee weken met de fiets. In de vakantie komen we bijna elke dag, behalve op vrijdag want dat is hun sluitingsdag.”

“Jammer genoeg waren ze onlangs anderhalve week gesloten. Maar kijk, dit is de eerste openingsdag en we zitten hier terug. Deze plek biedt de beste trappisten en dat smaakt, zeker in dit weer. Ze hebben correct ingegrepen en het personeel is heel vriendelijk. Hopelijk hoeven ze in de toekomst niet meer te sluiten, want we komen hier te graag.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.