Torhout: “We liggen niet wakker van Brexit”

Patrick Knockaert bij de Torhoutse school waar hij veertig jaar heeft lesgegeven.
Johan Sabbe

Na veertig jaar lesgeven aan de Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert is leraar Nederlands en Engels Patrick Knockaert (60) vijf maanden geleden met pensioen gegaan. Hij is Belg, maar woont met zijn gezin in Engeland. “Momenteel heeft de Brexit geen enkel concreet gevolg voor mij”, zegt hij. “We liggen er hier alvast niet wakker van. Het is afwachten.”

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Brexit.

Patrick is oorspronkelijk uit Bredene afkomstig. In september 1976, net vóór zijn twintigste, startte hij als internaatsopvoeder aan het Torhoutse Sint-Jozefsinstituut, de school waar hij zijn hele carrière zou blijven. Hij werd er na verloop van tijd fulltime leraar Nederlands, Engels en vroeger ook geschiedenis. Sinds enkele jaren verblijft hij met zijn gezin, vrouw en kind, in Engeland.

In een landelijke streek

“We wonen in een gehucht, een zogenoemde hamlet, op zo’n drie mijl van het stadje Tavistock in het graafschap Devon, dicht bij de grens met het graafschap Cornwall”, zegt hij. “Het is een heel landelijke streek, vlakbij het weidse natuurpark Dartmoor. De bevolking leeft hier vooral van landbouw en veeteelt – veel schapen – plus ook visvangst, want de zee is niet ver weg. De groene, rustige streek trekt heel wat toeristen aan. Eigenlijk heb ik als leraar Engels Groot-Brittannië altijd zo’n beetje als mijn tweede thuis ervaren. In 2006 nam ik loopbaanonderbreking en verbleef tot 2009 hoofdzakelijk in Engeland. In september 2009 ben ik naar België teruggekeerd om weer les te geven. Ik heb enkel de Belgische nationaliteit en mijn vrouw de Britse.”

Het Verdeeld Koninkrijk

“Of de Brexit concrete gevolgen voor me heeft? Voorlopig totaal niet, al blijft het afwachten. Er zijn weliswaar de geruchten en de grote koppen op de frontpagina’s van de tabloids – de roddelpers. Maar de onderhandelingen over de Brexit moeten eigenlijk nog beginnen. De Europese Unie heeft al enkele malen zijn standpunten laten horen, vooral wanneer het gaat over vrij verkeer van personen en de bescherming van de talrijke EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken. De Britse regering van haar kant stelt vooral eisen op het vlak van immigratie en wil ter zake duidelijke beperkingen en heel strenge voorwaarden opleggen.”

“Nieuw referendum zou wellicht ander resultaat opleveren”

Volgens Patrick leeft de Brexit niet echt bij de modale Britten. “Tijdens de lokale verkiezingen in mei kwam het thema weliswaar wat meer in het nieuws, maar voor de rest ligt er hier niemand wakker van. Het zijn vooral de politici die de Brexit uitspelen in hun verkiezingscampagnes. Ik ben alvast van oordeel dat de Britten niet goed beseffen wat ze zichzelf aangedaan hebben. Ze hebben heel verdeeld gestemd tijdens het referendum over de Brexit. Je zou sindsdien kunnen spreken over het Verdeeld Koninkrijk in plaats van het Verenigd Koninkrijk. De tijd zal het uitwijzen, maar ik zie geen voordelen voor de Britten door zich af te zonderen van de rest van de Europese Unie.”

Premier Theresa May heeft recent verkiezingen uitgeroepen in de hoop haar macht te versterken en dus moeten de Britten op donderdag 8 juni naar de stembus. Of de Britten politiek geïnteresseerd zijn? “Het is opvallend hoe weinig verkiezingsborden we zien van de Britse Onafhankelijksheidspartij UKIP, de grote pleitbezorger van de Brexit”, aldus Patrick. “Het zijn de Conservatives en Labour die elkaar met alle mogelijke middelen bekampen. De tabloids hebben er een vette kluif aan en net zij zijn de grootse opinievormers bij het gros van de bevolking. Maar erg diepgaand is die informatie niet. De Britten zijn enkel politiek geïnteresseerd voor zo ver het henzelf aanbelangt. Elk veegt voor zijn eigen deur…”

Britten reizen duurder

Het Britse pond is serieus in waarde verminderd sinds de aankondiging van de Brexit, maar voorlopig ondervinden Patrick en zijn gezin daar weinig nadeel van. “De vrees leeft wel dat heel wat producten duurder zullen worden eenmaal de Brexit een feit is”, vervolgt Patrick. “Niet het minst omdat het Verenigd Koninkrijk zo afhankelijk is van zijn invoer. Maar ook in dat verband moeten we beseffen dat de onderhandelingen nog niet begonnen zijn en er nog veel vraagtekens zijn over het vrije handelsverkeer en de invloed daarvan op de financiële markten. Het lage pond is voordelig voor de Europeanen met hun sterkere euro. Voor de Britse vakantiegangers wordt reizen in Europa dan weer duurder. En zo beseffen veel Britten plots dat ze beter niet voor de Brexit hadden gestemd. Een nieuw referendum zou wellicht een ander resultaat opleveren!”