Topslager Dierendonck opent Kortrijks filiaal: “Passie, ambacht en beleving: daar draait het om”

"De mensen die de Kortrijkse zaak runnen, moeten volledig autonoom kunnen werken. Al sluit ik niet uit, dat ik tijdens een weekend eens kom meedraaien", zegt Hendrik Dierendonck. © Phile Deprez
Redactie KW

De gerenommeerde slager Hendrik Dierendonck opent een filiaal in Kortrijk. Dat bevestigde hij deze week. Naast zijn bestaande winkels in Brussel, Koksijde en Nieuwpoort komt er een nieuwe zaak in de Doorniksewijk naast viswinkel ‘t Vissershuys. De opening is voorzien voor begin november.

Dat hij ambitie heeft om te groeien steekt Hendrik Dierendonck niet onder stoelen of banken. De slagerij in Kortrijk is zijn vierde winkel. Daarnaast opende hij in 2011 zijn restaurant Carcasse in Koksijde en sinds kort kunnen klanten via een webshop online vlees bestellen. “We hadden misschien sneller kunnen groeien, maar niet met dezelfde waarden die we nu hebben. Passie en ambacht, daarrond draait het allemaal”, zegt hij trots.

De winkel in Kortrijk is op dit moment nog een bouwwerf. “We hopen om begin september met de inrichting te starten. Net zoals bij de vorige winkels zal het vooral mijn broer zijn die zich daarmee bezig houdt. Al heb ik natuurlijk ook iets te zeggen“, lacht Hendrik.

Een precieze datum voor de opening is er nog niet. “We willen zeker openen ruim voor de eindejaarsdrukte, want de opstart van een winkel is altijd een leerschool. We willen onze tijd nemen zodat de beleving echt top is. De klant moet het gevoel krijgen dat hij het atelier van een beenhouwer binnenstapt, dat hij het écht voelt en ervaart wat een beenhouwerij is.”

Beleving

Het concept van de winkel zal lijken op dat in Brussel, maar zal toch een unieke beleving zijn. “We willen bijvoorbeeld ook workshops worsten of bloedworst maken organiseren. Daarvoor is plaats genoeg in de winkel na de openingsuren. Het is niet zomaar een beenhouwerij, maar echt een beleving”, zegt Hendrik trots.

“We organiseren hier ook workshops bloedworst maken” – Hendrik Dierendonck

Het aanbod in Kortrijk zal gelijkaardig zijn als dat in Brussel. “We gaan niks importeren maar enkel werken met onze eigen producten. Zo zal je er het zeldzame West-Vlaamse Rood kunnen vinden, een rundveeras dat erkend is als streekproduct en dat we zelf kweken op onze boerderij in Veurne.” Dierendonck is zeker dat het concept in Kortrijk zal aanslaan. “Onze winkels aan de kust krijgen al dikwijls Kortrijkzanen over de vloer. Sommigen van hen staan in de horeca, maar de meesten zijn gewone particulieren op zoek naar een lekker stukje vlees. Zij zijn onze voornaamste doelgroep.”

De nieuwe winkel van Dierendonck opent binnen enkele maanden op de Doorniksewijk.
De nieuwe winkel van Dierendonck opent binnen enkele maanden op de Doorniksewijk.© ANK

De keuze viel op Kortrijk om verschillende redenen. “Eigenlijk moeten wij niet echt op zoek naar een pand. Mensen uit heel Vlaanderen bieden dit gewoon aan. Zo krijgen we geregeld voorstellen uit Antwerpen en uit Gent. Het gebouw in de Doorniksewijk verscheen twee jaar geleden al op onze radar, maar toen waren we er nog niet klaar voor. Vandaag zijn we dat wel. De locatie vlak naast het centrum en bij een parking is ideaal voor ons. Bovendien is Kortrijk een groeiende en snel veranderende stad en dat staat mij wel aan. Ik denk dat wij daarin goed passen.”

Wie de winkel zal runnen wil Hendrik nog niet zeggen. “Binnen een maand laten we weten welk koppel de winkel zal beheren. We willen die mensen eerst nog rustig de tijd geven om te plannen. Zij zullen wel voor alles verantwoordelijk zijn. Dat systeem pas ik ook bij de winkels aan de kust toe. Anders is dat voor mij niet haalbaar. Het zijn mensen met wie ik goed zal kunnen samenwerken en die de filosofie achter onze beenhouwerij respecteren.”

Andere steden

Zelf zal de beenhouwer maar zelden aanwezig zijn. Al sluit hij niet uit dat hij in een weekend eens komt meedraaien. “Beenhouwer zijn blijft tenslotte mijn grootste passie en uitlaatklep. Dus ik zal daar met plezier af en toe staan bestellen.” Ondertussen werkt hij ook aan uitbreiding in andere steden. “Daarvoor moet onze productie op de boerderij langzaam groeien zodat we de kwaliteit van het vlees kunnen blijven garanderen. Dat is een evenwicht vinden tussen de enthousiaste ondernemer in mij en de beenhouwer die dat goed wil doen.”

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier