Tomato Gin: Tomaat als insteek

Peter Laloo en Hermes Vanliefde van Rock Fort pakken uit met een verrassende gin. (Foto's Tom Brinckman)
Bert Vanden Berghe

Hermes Vanliefde en Peter Laloo vormen sinds jaar en dag een rotsvast duo in toprestaurant Rock Fort in hartje Brugge. Sinds kort hebben ze ook een eigen gin, op basis van tomaten. “Als je er aan ruikt, dan is het alsof je in de serre zelf staat.”

“We runnen dit restaurant al 15 jaar, de bar al 12 jaar”, aldus Peter. “Gin heeft altijd onderdeel uitgemaakt van de kaart, daarom niet noodzakelijk in combinatie met gin, maar ook met bijvoorbeeld ginger ale of bitter lemon. Met Hermes ga ik elk jaar op vakantie naar Spanje of Portugal om er wijn te proeven en op het vliegtuig maken we al vaak plannen. Vorig jaar ontstond het idee om een eigen bier te brouwen, een gin én een boek op de markt te brengen. We zijn een jaar verder en het is ons gelukt. Bijna elke keer als er een nieuwe gin verschijnt, horen we hetzelfde verhaal: heel fris en veel citrus. Wij wilden iets anders. Na wat zoeken kwamen we uit bij de tomaat. Iedereen lust ook tomaten. Maar niemand had er al een gin van gemaakt.”

Iedereen lust tomaten. Maar niemand had er al een gin van gemaakt

“Na verschillende testen vonden we een Italiaanse tomaatsoort én ook de reden waarom er nog niemand een gin met tomaten gemaakt had: het bevat namelijk wel erg veel vocht. Het heeft even geduurd vooraleer we tevreden waren, maar we wisten al vrij snel dat we op de goede weg waren. We houden ook meer van een volle mooie witte wijn dan van een soms te zure champagne en wilden dat ook meegeven in de gin.”

“Qua kruiden opteerden we rozemarijn, omdat die de smaak van tomaat naar boven doet komen en niet overheerst. Je haalt er onze gin zo uit en dat vonden we belangrijk. We koken graag met heel veel smaak, houden vooral van goéde wijn en champagne, dus moest deze Tomato Gin er ook boenk op zijn. Het heeft een volle geur, alsof je in een serre staat“, aldus Peter. “Sommige gins kunnen immers slechts óf het publiek óf de sommeliers bekoren. Wij wilden het allebei.”

Hermes en Peter stelden de gin al voor op diverse beurzen. “Maar Rock Fort blijft het belangrijkste. We willen dat onze gin rustig zijn plek vindt in de markt. We zien nog een mooie toekomst voor de gin. Vermout is een mooie aanvulling, maar gin is de goeie basis….”

Tomato Gin: Tomaat als insteek

Perfect serve

Tomato Gin wordt het best gedronken met enkele ijsblokjes, Fever Tree Mediterranean Tonic en als garnituur wat selder. Bij de gin worden nog twee leuke receptjes geleverd waarin de Tomato Gin verwerkt kan worden.

Tomato Gin: Tomaat als insteek

Volg de reeks op www.kw.be/gin

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.