Toerismetaks moet Oostende 500.000 euro extra opleveren

Bart Boelens (Horeca Middenkust) en Peter Craeymeersch (Toerisme Oostende) staan allebei achter een verhoging van de toerismetaks, omdat de opbrengst geïnvesteerd wordt in toerisme. © GLO
Gillian Lowyck

Vanaf volgend jaar wil Oostende meer investeren in evenementen buiten het hoogseizoen. De stad verhoogt daarom de verblijfsbelasting – of toerismetaks – van 2 naar 2,83 euro per nacht per kamer. Opvallend: Oostende is daarmee de enige kustgemeente, (Zee)brugge buiten beschouwing gelaten, die een dergelijke belasting heft. De maatregel moet 500.000 euro extra opleveren.

Vanaf volgend jaar wordt de toerismetaks in Oostende verhoogd. Toeristen die een nachtje in Oostende blijven slapen, betalen dan 2,83 euro, of drie euro inclusief btw. De taks bestaat al langer en bedroeg 2 euro, maar dat bedrag wordt dus opgetrokken. De extra middelen zullen worden gebruikt om meer te investeren in citymarketing en in nieuwe evenementen buiten het hoogseizoen. De extra inkomsten gaan dus rechtstreeks naar Toerisme Oostende.

Ensorstad

“Toerisme is een belangrijke economische motor voor onze stad. Dankzij de toerismetaks werd in het verleden met succes extra ingezet op de winterperiode”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Door deze acties is Oostende een stad geworden van alle seizoenen. Deze nieuwe middelen, bijgedragen door de bezoekers van onze stad, moeten ervoor zorgen dat we deze tendens nog kunnen versterken. We zullen hiervoor extra focussen op de maanden februari, maart en november.”

Peter Craeymeersch, directeur van Toerisme Oostende, vult aan: “Met de bijkomende middelen willen we het verblijfstoerisme in wat voorheen bestempeld werd als het laagseizoen stimuleren. Over de grenzen heen zullen we bijkomend investeren in communicatie waarbij Oostende ten volle als Ensorstad uitgespeeld wordt met het het nieuwe James Ensorhuis als speerpunt.”

Met de som van 2,83 euro is Oostende een van de duurdere steden in België met een dergelijke toerismetaks

De extra inkomsten van de toerismetaks zullen ongeveer 500.000 euro bedragen. De aanpassing gebeurde in samenspraak met HoReCa Middenkust. Voor hen is het belangrijk dat de inkomsten volledig gebruikt worden voor het promoten van hun toeristische product. “Ook wij hebben de voorbije jaren stevig geïnvesteerd, denk maar aan de verschillende nieuwe of gerenoveerde hotels”, zegt voorzitter Bart Boelens. “Samen zullen we onze stad nu nog sterker in de markt zetten.”

Met de som van 2,83 euro is Oostende een van de duurdere steden in België met een dergelijke toerismetaks. Ter vergelijking: Brugge vraagt 2 euro, Antwerpen 2,25 euro, Kortrijk 1,90 euro… maar dan wel per persoon. Gent vraagt nu even veel als Oostende. Opvallend is ook dat Oostende de enige kustgemeente is die de taks heft. Enkel in Zeebrugge, als deelgemeente van Brugge, betaal je ook bij een overnachting.

Een van de kustgemeenten waar ze de toerismetaks absoluut niet zien zitten, is De Haan. Nochtans zou het met onder meer Sun Parks een grote bron van inkomsten zijn. “Nee, dat is iets wat wij niet in zullen voeren”, zegt schepen van Toerisme Marleen De Soete (Vooruit). “Met de nieuwe ploeg staan we weigerachtig tegenover nieuwe belastingen. We hebben al een belasting op tweedeverblijven en dat is voldoende. Een toerismetaks komt er niet.”

Studie

Waar men wél openstaat voor een toerismetaks, is in De Panne. De partij Plan B nam een toerismetaks op in hun programma voor de gemeenteraadsverkiezingen. Burgemeester Bram Degrieck (Plan B) bevestigt dat er inderdaad plannen zijn. “Maar voor alle duidelijkheid, er is nog niets beslist – dit is een voorstel van Plan B – en we moeten dit nog verder bespreken. Er loopt momenteel wel een studie rond. Voor de toerist is dit op zich een heel kleine bijdrage, die voor een toeristische gemeente met extra kosten heel nuttig is. Zoals gezegd zijn we momenteel nog aan het onderhandelen hierover en ligt een timing nog niet vast. Al moet volgend jaar wel haalbaar zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier