https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Westtoer zet in op culinaire beleving in eigen land

Valérie Heyman, Stefaan Gheysen, Sabien Lahaye-Battheu, Dirk Marteel, Ingrid Vandepitte en Aurelia Leyn stellen de toeristische nieuwigheden voor.© MG
Valérie Heyman, Stefaan Gheysen, Sabien Lahaye-Battheu, Dirk Marteel, Ingrid Vandepitte en Aurelia Leyn stellen de toeristische nieuwigheden voor.© MG
Redactie KW

Genieten van vakantie in eigen land wordt de insteek van Westtoer. En als dat gekoppeld wordt aan culinaire geneugten, dan zal de (West-)Vlaming dat smaken. De toeristische accenten werden dinsdag toegelicht door Westtoer.

“We zetten dit jaar in op culinaire beleving”, stak Valérie Heyman, regiomanager Toerisme Westhoek/Westtoer, meteen van wal.

“Mensen kunnen zich laten verleiden door ‘picknicken met 1001 smaken’ op speciale plekken zoals in een stadspark, op een wijndomein, met zicht op de Kemmelberg, langs het water in combinatie met een bospad …”

“Onze Frans-Waals-Vlaamse samenwerking leidde tot ‘Diners insolites’. Op 27 unieke locaties (waarvan 11 in onze eigen Westhoek) kunnen mensen streeklekkers proeven uit de Franse en Vlaamse Westhoek. Dat gaat van exclusieve sterrendiners tot democratische etentjes in familieverband, in een wijndomein of in het bassin van een leeg zwembad …”

Bierbeleving

“Dat wordt dus genieten als God naast Frankrijk! Ook bierbeleving staat centraal: onze regio heeft heel wat te bieden! Van de trappist van Westvleteren en biobieren tot het gerstenat van artisanale brouwerijtjes en afgeleide streekproducten. Het uitgestelde biobierfestival van brouwerij De Plukker is gepland op 29 augustus, de Hoppefeesten en het bierfestival van Poperinge zijn verschoven naar een datum dit najaar. De Dolle Brouwers in Diksmuide vieren hun 40ste verjaardag.”

“Tot slot zetten we ook in op wijnbeleving: onze wijngaarden verspreiden zich meer en meer, ook buiten het Heuvelland. Daaraan koppelen we een 24 km lange fietsroute, ‘Vintage Heuvelland’. In het najaar volgen streekverhalen rond ‘zalige zonden’ in de Westhoek, in samenwerking met enkele musea, gekoppeld aan een programma met muziek en theater, met aangepaste hapjes ter plaatse. Alle info vind je terug in de pocket ‘Westhoek, De Grote Goesting’, er komt een gloednieuw magazine gedrukt op 80.000 exemplaren en de activiteitenkalender is ook online te raadplegen.”

Zesde wandelnetwerk

Het thema ‘Van de bergen naar de zee’ stelt fietsen centraal en zet nog meer in op de diversiteit van het Westhoeklandschap. Westtoer stelt fietsroutes voor langs 15 geselecteerde uitkijkpunten die gratis toegankelijk zijn. In het voorjaar komt daar de Sint-Niklaastoren in Veurne bij: vanop de 48 meter hoge toren krijg je er een schitterend uitzicht op de stad, de polders, bij mooi weer kijk je tot in Frankrijk!

Westtoer heeft al 5 wandelnetwerken in de regio, en dit jaar komt er een zesde bij: het wandelnetwerk Blankaart. Er zijn twee instappunten om dit water- en vogelparadijs te verkennen: aan de IJzerboomgaard in Diksmuide of aan het provinciaal bezoekerscentrum De Blankaart in Woumen. Wandelsport Vlaanderen organiseert op 18 september de langeafstandswandeling Western Front Trail, met een parcours van 85, 60 of 35 km. Dat maakt deel uit van de 1000 km lange Via Sacra, dat loopt van Nieuwpoort tot de Frans-Zwitserse grens. En er zijn nog nieuwe fietsroutes in de maak: de Frontroute 14-18 en de Westhoek KD-route ‘Op zoek naar de vink met Jaek en Nink’.

Steunenveloppe van 30 miljoen euro

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu lichtte de steunmaatregelen toe voor de toeristische sector die zwaar te lijden heeft van de coronacrisis. Zo werd een Lifeline-voorstel ontwikkeld en een brexitnota opgesteld, specifiek voor de Westhoek.

“Om het herstel van de sector te ondersteunen werd het Vlaams Stimulusprogramma in het leven geroepen door de Vlaamse Regering met een steunenveloppe van 30 miljoen euro”, legt de député uit.

“Het doel van dit programma is om toeristische ondernemingen (met focus op toeristische logies en attracties) te helpen bij de heropstart. Concreet wordt er wat meer ademruimte gegeven aan de toeristische sector om broodnodige investeringen te doen om de concurrentiepositie op peil te houden en zo opnieuw succesvol te kunnen starten. Een aantal subsidies wordt opgetrokken en we versterken onze promocampagnes ‘Vlaanderen vakantieland’.”

Vlaanderen Vakantieland

Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer, hoopt dat de sector effectief vanaf mei weer kan starten en belooft dat Westtoer de sector marketingmatig zal ondersteunen.

“We zijn een samenwerking aangegaan met de grote kunststeden Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen en Leuven”, aldus Stefaan Gheysen.

“Toerisme Vlaanderen trekt voor de kunststeden een extra budget van 750.000 euro uit. Minister Zuhal Demir heeft haar best gedaan om de deuren bij de VRT open te breken en opnieuw te starten met de uitzendingen ‘Vlaanderen Vakantieland’. Die overeenkomst is intussen beklonken. Die televisie-uitzending zal nog meer mensen aansporen om te genieten van vakantie in eigen land. We hoeven het niet altijd over de grenzen te zoeken; we kunnen hier hele mooie accenten leggen, met buitenbeleving, fiets- en wandelroutes … Tot slot wil ik al onze ondernemers in deze moeilijke tijden een hart onder de riem steken met onze slogan: ‘Hou moed, het komt goed’.”

(MVP)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.