VZW Zorganta uit Ruiselede mag opnieuw aangepaste reizen organiseren

Marleen Van Oost is blij dat ze weer reizen mag organiseren.©Wouter Meeus
Marleen Van Oost is blij dat ze weer reizen mag organiseren.©Wouter Meeus
Redactie KW

Na een jaar vol onzekerheden en geannuleerde reizen, kan vzw Zorganta uit Ruiselede nu eindelijk weer aan de slag. In juli organiseren ze hun eerste zomerreizen, te starten met een zesdaagse in Noord-Frankrijk.

Vzw Zorganta is een initiatief van Marleen Van Oost en Sabine Scherpereel, opgestart in 2019 met het oog op om volwassen personen met een licht tot matig mentale beperking een nog betere reiservaring en een leuke, zorgeloze vakantie te bezorgen. Marleen is al meer dan 14 jaar hoofdbegeleidster op vakanties in binnen- en buitenland voor personen met een mentale beperking. Sabine heeft al meer dan 30 jaar ervaring in de sector.

Strenge maatregelen

“We zijn heel erg opgelucht dat we weer aan de slag kunnen”, aldus Marleen Van Oost. “Onze eerste reizen zijn gestart in 2020, maar door corona werden we beperkt in onze werking. Enkele reizen konden in 2020 doorgaan, maar dan wel met heel strenge maatregelen. Zelfs met die strenge maatregelen zijn al onze projecten heel goed verlopen. We hebben veel personen die zich al opnieuw ingeschreven hebben voor één of meerdere reizen dit jaar, zowel reizigers als begeleiders.”

De reizen die Zorganta organiseert gaan mee met de regels van de jeugdkampen. Alle personen die deelnemen, moeten gevaccineerd zijn. “Wij richten ons voornamelijk tot personen die verblijven in dagcentra, bezigheidstehuizen, beschut wonen, maatwerkbedrijven of nog thuis wonen bij de ouders”, gaat Marleen verder.

Tevreden deelnemers

“Die personen hebben meestal al een vaccin gekregen, net als onze begeleid(st)ers die meestal uit de zorgsector komen. Per reis wordt de groep opgedeeld in subgroepjes van vijf deelnemers. Per subgroepje is er een begeleid(st)er voorzien die de hele reis dat groepje begeleidt en bijstaat. Per reis gaat ook nog een extra hoofdbegeleid(st)er mee.”

“Dankbaarheid en gelukkige gezichten geven ons een boost”

“De reizen zijn van vertrek tot aankomst tot in de puntjes voorbereid en georganiseerd en de deelnemers krijgen op alle vlakken een goede begeleiding. De deelnemers van vorige reizen waren heel tevreden over onze organisatie, zowel op vlak van vervoer, logement, maaltijden en uitstappen als op vlak van begeleiding. Iedereen was superenthousiast en daar doen we het tenslotte voor. Dat vertaalt zich in de vele personen die zich dit jaar al opnieuw hebben ingeschreven voor één of meerdere reizen. Er zijn dan ook deelnemers van over heel Vlaanderen. Daarom is het makkelijk dat er zowel in Aalter, Gentbrugge, Machelen-Vilvoorde, Leuven en Rumst opstapplaatsen zijn. Deze zijn allemaal gemakkelijk bereikbaar met voldoende parkeerplaats.”

Vrijwilligers

Het grootste deel van de organisatie draait op de steun van vrijwilligers. Zonder hen zou Zorganta geen mooie reizen kunnen aanbieden. “We hebben een vaste ploeg van gemotiveerde vrijwilligers van wie er velen ieder jaar opnieuw meegaan op één of meerdere reizen. Het vinden van vrijwilligers was vrij makkelijk. Velen van hen doen al vrijwilligerswerk op andere plaatsen. Ook de positieve mond-tot-mondreclame zorgen ervoor dat er zich regelmatig nieuwe kandidaten aanbieden. Voor de vrijwilligers is het niet altijd evident of vanzelfsprekend om deel te nemen, ze zijn iedere keer een periode thuis weg. Maar de dankbaarheid die je krijgt van de reizigers, het plezier dat je eraan beleeft, en de gelukkige gezichten die je ziet bij thuiskomst geven ons allemaal een boost om verder te doen”, besluit Marleen Van Oost. (KA)

Info: www.zorganta.be of 0477 87 39 24.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier