Toeristische sector tevreden over verlengd weekend: “Beste weekend van het jaar voor kusthotels”

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Westtoer en de toeristische sector aan de West-Vlaamse kust zijn tevreden over het verlengd weekend van Hemelvaart. Ondanks het wisselvallige weer bleven 675.000 mensen overnachten aan de kust. “Dit is meteen het beste weekend van 2021”, reageert de sector positief.

Het mocht gerust wat warmer en zonniger zijn, maar zelfs het wisselvallige weer kon de pret aan zee het voorbije hemelvaartweekend niet drukken. In een eerste analyse van het verlengd weekend blikken de toeristische sector en Westtoer dan ook positief terug op.

“Het weekend rond Hemelvaart zorgde voor een gezellige drukte aan de kust”, stelt Westtoer-woordvoerder Dirk Marteel. “Met de opening van de terrassen heeft de toeristische sector zich ook goed voorbereid om alle gasten een fijn vakantiegevoel te bezorgen.”

675.000 overnachtingen

Te druk werd het nooit, zo blijkt uit de gegevens van de druktebarometer. Enkel in de namiddagen sprong die in sommige stadscentra, onder meer in Oostende, Blankenberge en Knokke-Heist, eventjes op geel, maar de bezoekers konden voldoende gespreid worden.

Voor de volledige kust noteert Westtoer 675.000 overnachtingen, meteen het beste weekend van 2021. “Afhankelijk van de badplaats schommelde de bezettingsgraad bij verhuurkantoren tussen de 75 en 95 procent”, aldus Dirk Marteel nog. “Tal van kantoren spreken van zo’n 35 procent meer reservaties in de eerste twee weken van mei in vergelijking met mei 2019.”

Een derde meer dan krokusvakantie

Ook de hotels die de deuren openden, zijn tevreden. Sommigen raakten helemaal volzet, anderen haalden een bezetting van meer dan 80 procent. “ Uit de statistieken van de online boekingen blijkt dat het hemelvaartweekend alvast het beste weekend van dit jaar is. Vooral voor vrijdag- en zaterdagnacht zijn een derde meer reservaties geteld dan tijdens het laatste krokusweekend”, klinkt het.

Bij de kampeerplaatsen was er de voorbije dagen sprake van een bezetting van ruim 90 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier