Stad wil toeristen langer in de streek houden met gratis overnachtingen: “Goed voor hotels, handel én horeca”

Burgemeester Emmily Talpe en schepen Diego Desmadryl.© TP
Burgemeester Emmily Talpe en schepen Diego Desmadryl.© TP
Redactie KW

“In één dag kan je Ieper niet bezoeken”, stelt het stadsbestuur dat na corona trakteert met gratis overnachtingen. De maatregel moet toeristen langer in de streek houden, waardoor ook extra handelaars en horeca-uitbaters kunnen profiteren van hun verlengd bezoek.

Gratis overnachtingen, kortingsbonnen en ‘beleef Ieper-pakketten’. Het stadsbestuur trekt ook dit jaar weer 700.000 euro uit om de lokale economie uit het coronaslop te trekken. “Wie één overnachting boekt, zal een extra nacht cadeau krijgen van de stad”, zegt schepen van Economie en Toerisme Diego Desmadryl (Open Ieper). “Toeristen komen vaak maar voor een nacht en stellen dan vast dat er in onze streek meer te beleven valt dan aanvankelijk gedacht. Met deze actie houden we hen langer in de stad, wat goed is voor hotels, handel en horeca. De mensen zullen meer tijd hebben om te shoppen en te genieten van onze gastronomie. We zitten nog samen met de lokale hotelsector om de actie verder uit te werken op het vlak van periode en aantal overnachtingen.”

Kortingsbonnen

Daarnaast maakt de stad werk van ‘beleef Ieper-pakketten’ voor gasten van vakantiewoningen en ‘city trIeper-arrangementen’ voor B&B’s. “Daarin zitten kortingsbonnen en mogelijke bezoeken aan brouwerijen en toeristische trekpleisters. Interessant voor toeristen, maar ook voor eigen inwoners om hun stad eens op een andere manier te ontdekken”, stelt Desmadryl. “We merkten vorig jaar al dat de Ieperlingen het belang beseffen van lokale ondernemers voor inkomsten en beleving in de stad.”

Leven als voorheen

Het stadsbestuur investeerde toen al eens 700.000 euro in de lokale economie. “Dat geld ging vorig jaar vooral naar cadeaubonnen. Dit jaar gaan we voor een bonnenboekje met kortingen in het kader van een meer structureel herstelplan in plaats van een korte economische boost. Het plan bestaat ook uit steun voor starters. Uit cijfers blijkt dat handelaars het alsmaar moeilijker krijgen. Voor corona was er zes procent leegstand, nu zitten we al aan elf procent, maar in meer dan een derde van de gevallen is er een doorstart in de maak. Ten slotte investeren we meer in citymarketing in Nederland en Noord-Frankrijk. Na corona moet Ieper weer leven als voorheen.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.