Rush op luxevastgoed aan onze kust: “Koopjes doen aan zee? Die tijd is duidelijk voorbij”

De nieuwe appartementen op Oosteroever in Oostende zijn zeer gegeerd. © Kurt Desplenter Foto Kurt
Laurens Kindt

Sinds de start van de coronapandemie draait de immowereld aan onze kust overuren. Mensen met het budget om te investeren, willen dat doen in een appartement of woning waar ze altijd naartoe kunnen, hoe het virus zich ook gedraagt. Opvallend: vooral het duurdere segment is enorm gegeerd. Zozeer zelfs dat het aanbod luxevilla’s en appartementen alsmaar kleiner wordt. “Er komen moeilijke tijden aan voor makelaars. Je kan niet verkopen wat er niet is”, klinkt het.

Dat vooral het luxueuzere segment van het beschikbare vastgoed aan onze Noordzeekust goed in de markt ligt, blijkt onder meer in Nieuwpoort. Het historische gebouw van Le Grand Hotel op de zeedijk zal pas in 2025 helemaal gerenoveerd zijn tot 70 appartementen, maar nog voor de verkoop van die flats van start ging, meldden zich al meer dan 1.000 kandidaat-kopers. “Dat aantal is uiteindelijk nog aangegroeid tot 2.500 geïnteresseerden”, zegt Thibaut De Vos van vastgoedontwikkelaar VDD Project Development.

“Op maandag 12 juli is de verkoop gestart en ondertussen is al de helft van de appartementen verkocht. Het was enorm hectisch, maar de resultaten zijn er. Ik verwacht dat we heel binnenkort uitverkocht zullen zijn. Momenteel hebben we nog appartementen in alle mogelijke prijsklassen beschikbaar”, klinkt het. Het goedkoopste appartement in Le Grand start vanaf 350.000 euro. Voor het duurste, met torenkamer, heb je al een bedrag van zeven cijfers nodig. “Dat is al verkocht, op de eerste dag. De koper kocht er meteen nog drie appartementen op dezelfde verdieping bij. Hij wil er één groot appartement van maken”, zegt Thibaut De Vos.

Duurste eerst verkocht

Voor Bart Van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, is het succes van The Grand geen verrassing. “Bij nieuwbouwprojecten aan de kust zijn de duurste appartementen altijd het eerst verkocht”, zegt hij. “De vraag naar dergelijke appartementen is erg groot en er is onvoldoende aanbod. Dat stuwt de prijzen omhoog. Er zijn nu eenmaal niet veel appartementen van 200 of 300 vierkante meter. Mensen die zoiets willen, moeten er dus snel bij zijn. Wie iets extra wil, is ook meer dan ooit bereid om daarvoor extra te betalen.”

Bart Van Opstal is zelf notaris in Oostende. Hij ziet bij zijn klanten twee redenen voor de rush op het luxevastgoed. “De eerste is wat ik het corona-effect noem. Al van bij de eerste lockdown in 2020 zagen we dat mensen met hun spaarcenten naar de kust trokken om er iets te kopen. Liever een appartementen aan de kust, dan een villa in Spanje waar we niet heen mogen, dachten ze. Dat effect speelt nu nog altijd. Daarnaast zie ik ook dat mensen niet alleen meer louter een tweedeverblijf willen. Ze investeren iets meer, omdat ze er op termijn zelf permanent willen wonen. Geen twee, maar drie slaapkamers, graag in het centrum met een goede bereikbaarheid en als het even kan ook met een mooi zicht. Dat kost allemaal meer natuurlijk. Maar het kapitaal is er, vooral bij vijftigplussers. Neem nu mensen die een huis hebben in Gent, waar de waarde van het vastgoed de laatste jaren enorm gestegen is. Die hebben iets moois achter de hand en kunnen dus flink investeren aan de kust.”

Luxevilla’s

“Dit hebben we sinds onze start 113 jaar geleden nog nooit meegemaakt”, zegt ceo Bart Versluys van de gelijknamige bouwgroep. Hij verkocht de eerste helft van dit jaar al 93 nieuwbouwappartementen met een gemiddelde verkoopwaarde van 1 miljoen euro. En er zitten er nog 1.000 in de pijplijn. “Vooral de projecten op Oosteroever in Oostende zijn bijzonder gegeerd maar ook voor onze projecten in Knokke en Cadzand-Bad is er veel interesse”, klinkt het. In de eerste Ensor Tower, een project van Versluys Groep, hebben alle 109 appartementen, ondertussen een koper gevonden. In de tweede staan nog 25 van de 75 flats te koop. In het nog luxueuzer Trinity Project, even verderop op Oosteroever, zijn ook al 12 van de 59 appartementen verkocht.

Niet alleen nieuwbouw, ook de verkoop van bestaande appartementen en villa’s boomt. Zozeer zelfs dat de vrees bestaat dat er binnenkort niets meer te verkopen valt. “Markt creëert markt. Er is momenteel nog voldoende aanbod, maar de voorraad is aan het slinken. Als de vraag zo hoog blijft, bestaat het gevaar dat er niets meer is om te verkopen. We zien nu al een tekort in het segment van de luxevilla’s aan de kust”, zegt Bart Van Opstal. Stefaan Geerebaert, ceo van Immo Brown in Knokke, beaamt dat. “Ik heb in de eerste helft van dit jaar voor 90 miljoen euro verkocht, maar ik weet nu al dat ik datzelfde cijfer niet zal halen in de tweede jaarhelft”, zegt hij. “De vraag is enorm hoog, de prijzen dus ook en daardoor slinkt het aanbod. Dat speelt op elkaar in, dat is voor Knokke niet anders. Maar de snelheid van die golf is ongezien. Ik denk dat makelaars het nog moeilijk zullen krijgen. Als er geen aanbod is, kan je ook niets verkopen”, zegt Stefaan Geerebaert.

Bart Van Opstal vermoedt dat de hausse nog wel even zal duren. “De tijd van de koopjes aan de kust is duidelijk voorbij. Ook als het corona-effect wat afneemt, omdat we weer vlotter naar het buitenland kunnen, verwacht ik niet dat de prijzen snel zullen dalen. Bouwmaterialen als staal, isolatie en glas zijn veel duurder geworden en ook dat wordt doorgerekend aan de koper. Zelfs als de vraag ooit weer afneemt, verwacht ik dus niet automatisch lagere prijzen. Nog even de kat uit de boom kijken en wachten tot de prijzen zakken, lijkt me dus geen goed idee”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier