Rijmende spandoeken in Iepers dialect maken mensen warm voor zomer vol evenementen: “Tis ier te doene, in Iper enni”

© (Foto TP)
© (Foto TP)
Redactie KW

Bluft mo nog è bitje plakkn en lat us nog è pintje pakkn. Of Je moe nie verre loopn je kud’ier olles koopn en Schart mo diepe in junder beuze, wèn ier vele keuze: de wielertruitjes voor Gent-Wevelgem in de Ieperse binnenstad maakten plaats voor rijmende Iperse spandoeken, die bezoekers aansporen tot è batje, wandeln up de vestn, è moendje teetn en è goe glas up è terras.

Ieper plant de komende weken en maanden heel wat evenementen en trekt daarbij volop de kaart van de eigen horeca. Dat blijkt uit een antwoord op de interpellatie van CD&V-fractieleider Katrien Desomer in de gemeenteraad. “We moeten ons opnieuw proberen voorbereiden op de opening van terrassen, evenementen en toerisme zonder protocollen en ministerieel besluit”, zegt schepen van Economie en Toerisme Diego Desmadryl (Open Ieper).

“Er zijn nog geen aanvragen maar we zijn ervan overtuigd dat de komst van grote externe zomerbars nu geen optie is om de eigen horeca en gevarieerde evenementenkalender te beschermen.”

Hout vasthouden

Veel van deze geplande evenementen dwarsbomen de suggesties van een groot openluchtterras of pop-upspeeltuin op de Grote Markt. “We hebben al heel wat op de agenda. Denk maar aan de Dolle Dagen, beachvolleybal, uitzendingen van het EK voetbal en Ypres Historic Rally in juni. In de zomermaanden zijn er de Kattenkronkels, Thuyndagfoor, twee avondmarkten, WRC Renties Ypres Rally, de slotdag van de Vierdaagse van de IJzer, Gent-Wevelgem Cyclo en La Route des Géants. In september worden onder meer de Tooghedagen, Belfort op Stelten en de IFF Triatlon en Marathon georganiseerd.”

Hout vasthouden dat het allemaal kan doorgaan, want een eerste evenement wordt al uitgesteld. “Apérotime zou normaal plaatsvinden op 16 juli, maar is al verplaatst naar september. Het wordt weer een periode van voorbereid zijn, annuleren, nieuwe data inplannen, extra initiatieven zoeken en telkens rekening houden met de opgelegde maatregelen van het moment. We kunnen alleen maar hopen dat alles zo vlug mogelijk weer normaal kan verlopen.”

Chocolade

Wel al zeker: alle moeders die een aankoop doen op de eerstvolgende zaterdagmarkt, krijgen onder het Nieuwerck een ambachtelijk chocolaatje cadeau. “Er is ook een hoofdprijs: een vaas met bloemen uit chocolade. De marktkramers hopen met deze actie meer bezoekers te krijgen. Sfeer en beleving staan elke week centraal. Zoals een spandoek zegt: in Ieper is er ossan è twot te doene, van ’s nuchtns tot ’s avonds en over de noene .”

Komend weekend start Ieper met Wekelijkse Wandelingen. Nieuw in het aanbod en opener van het gidsseizoen is Ieper en de Tweede Wereldoorlog , komende zaterdag om 17 uur. Zondag, op Moederdag, om 15 uur, worden alle dames in de kijker gezet tijdens de Vrouwenwandeling. (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.