Reisleider Tom Vandenabeele: “Positief vooruit kijken”

© JRO
© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Tom Vandenabeele heeft 23 jaar ervaring als journalist, waar hij gespecialiseerd was in storytelling en verhalende journalistiek. Een carrièrewending in 2018 bracht hem in de wereld van de reisleiders en gidsen. Alles ging goed, tot corona de kop opstak. “Stilaan mogen we opnieuw vooruit beginnen te kijken. Ik zie de toekomst voorzichtig positief tegemoet”, klinkt het.

Tom Vandenabeele is sinds januari 2019 reisleider en gidst op zelfstandige basis. “Eigenlijk heb ik mijn opleiding voltooid als reisleider Europa”, aldus Tom. “Dat houdt in dat je als gids meegaat met een autocar, maar je kan ook privé met mensen of op een cruiseschip als reisleider meegaan. Ik mag de job dan wel in heel Europa uitoefenen, mijn specialisatie is dagexcursies. Ik bied mensen dus alles aan dat binnen een dagreis van België te doen is. Het komt erop neer dat ik heel België doe, maar ook de zuidelijke provincies van Nederland, het noorden van Frankrijk tot en met Parijs, het Groothertogdom Luxemburg en de westelijke deelstaten van Duitsland.”

Zware klappen

Toen Tom in 2019 een nieuwe wending gaf aan zijn loopbaan door aan de slag te gaan als reisleider en gids had hij nooit verwacht dat de reissector een jaar later zware klappen zou krijgen. “2019 was meteen goed gestart. Er kwamen heel veel opdrachten binnen en ik had mijn handen vol. Ik ga niet beweren dat ik het voelde aankomen, maar in december 2019 las ik de eerste berichten over Wuhan. Ik werkte vaak voor klanten uit Azië die dan aanmeerden met hun cruiseschip en een daguitstap maakten in ons land. Ik dacht toen al dat het me zou verwonderen dat we de eerstvolgende maanden klanten uit Azië zouden zien.”

Hopelijk nooit meer terug naar een situatie zoals tijdens de lockdown

Het werd nog veel erger dan dat. Tom zag niet alleen de aanvragen van zijn Aziatische klanten slinken. “In januari 2020 had ik nog een eerste cruise gedaan in Zeebrugge en toen was het op slag gedaan”, zucht Tom. “Er kondigt zich elk jaar wel een kalme periode aan tussen januari en maart. Maar met die coronacrisis had ik echt wel geen rekening mee gehouden. Na de eerste lockdown liepen de opdrachten weer vlotjes binnen, maar lang duurde dat niet of de tweede lockdown was daar al. Met andere woorden: 2020 is een jaar om snel te vergeten.”

Interimwerk

Tom werd genoodzaakt om opnieuw een ‘voorlopige’ wending aan zijn carrière te geven. “Ik heb er wat interimwerk bijgenomen en ik heb ook nog een ander bedrijfje waar ik wel wat opdrachten voor binnen kreeg.”

“Hoe ik de toekomst nu zie? Ik zie die eigenlijk voorzichtig positief tegemoet. Stilaan mogen we opnieuw vooruit beginnen te kijken. Ik hecht heel veel vertrouwen aan de vaccinaties. Als we die groepsimmuniteit bereiken, hoop ik dat we opnieuw naar een veilige vorm van toerisme kunnen gaan. Daarnaast heeft de situatie van het afgelopen jaar ons heel veel geleerd en ik hoop dat we voldoende geleerd hebben om nooit meer terug te moeten naar een situatie zoals tijdens de lockdown”, besluit Tom met een positieve noot.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten