Reisleider Heidi Ingelbeen kijkt al gretig vooruit: “Van de voorbereiding geniet ik evenveel als van de reis”

Zodra het weer mag, gaan we ongetwijfeld met z’n allen opnieuw reizen. Daar kijkt alvast Heidi Ingelbeen hard naar uit. Ze heeft de reismicrobe geërfd en van haar passie haar bijberoep gemaakt, als reisleider. “Ik geniet evenveel van de voorbereiding als van het reizen zelf.”

Heidi Ingelbeen met een reisbrochure voor 2020. Die heeft ze natuurlijk niet veel moeten gebruiken. Ze hoopt op een beter 2021.©zenon bekaert beselare ZB
Heidi Ingelbeen met een reisbrochure voor 2020. Die heeft ze natuurlijk niet veel moeten gebruiken. Ze hoopt op een beter 2021.©zenon bekaert beselare ZB

Heidi (52) woont in de Beselarestraat, is getrouwd met dierenarts Peter Bonny en de moeder van Stephanie en Benjamin. Beselare kent haar natuurlijk ook als de secretaris van de vzw Heksenstoet.

Heidi werkt in hoofdberoep mee in de praktijk van haar man. “Heel veel papierwerk, boekhouding en veel onderhoud. Maar ik kan mijn werk min of meer zelf regelen en toen de kinderen het huis uit waren, besloot ik iets te doen wat ik al altijd graag had willen doen: ik schreef me in voor de cursus ‘reisleider Europa’, in Syntra West Roeselare. Dat waren twee plezante maar drukke jaren, met les op zaterdag van negen tot vijf, daguitstappen op zondag, examens en een eindwerk.”

“De reismicrobe heb ik waarschijnlijk geërfd van mijn vader”, lacht Heidi. “Mijn pa kon uren zitten kijken in een reisbrochure om een uitstap voor te bereiden. En toen wij dan met ons eigen gezin uitstapjes deden of reizen maakten, bereidde ik die ook altijd goed voor.”

Geïnteresseerde man

“Als reisleider begeleid ik nu vooral fietsreizen ik fiets dus zelf mee -, korte meerdaagse reizen en daguitstappen. De meeste reizen gebeuren in samenwerking met de busreisorganisatie Suffis. Voor de fietsreizen zoek ik eerst mooie plekjes en mooie fietspaden, die ik dan combineer. Daar gaan uren voorbereiding in ik begeleid nooit een fietsreis die ik niet eerst zelf heb gemaakt -, maar ik geniet evenveel van de voorbereiding als van het reizen zelf. Bovendien heb ik het geluk dat mijn man heel geïnteresseerd is, zodat we de meeste reizen samen kunnen voorbereiden.”

EHBO-brevet

Wat is volgens haar de ideale formule voor een reis of uitstap? “Dat je de mensen een combinatie van geschiedenis, landschap en cultuur biedt. De drie hangen trouwens heel hard samen. Door het landschap ontstaat op een bepaalde plaats een geschiedenis en ontwikkelt er zich een cultuur. Ook gastronomie is heel belangrijk. En natuurlijk het begeleiden van de klanten naar het hotel en restaurant. Soms komt ook mijn EHBO-brevet van pas: zo heb ik ooit tijdens een fietsreis op de eerste dag al drie slachtoffers van een valpartij en één van een hondenbeet moeten verzorgen…”

Maar dat is het verleden. Wat brengt de toekomst? “Hopelijk komt er geen derde golf en kan iedereen nog voor de zomer gevaccineerd worden. Maar misschien wordt een mondmasker nu wel een vast onderdeel van de bagage”, zegt Heidi.

Terrasje in Trier

En heeft ze zelf al reisplannen voor als het weer mag? “Ja, hoor. Mijn eerste reisje wordt een weekendje in de Moezelstreek, met een terrasje in Trier. Mijn tweede wordt een weekendje Lyon, met een aperitiefje in Les Halles de Bocuse. En dan ga ik zeker nog naar het Loiredal, om mijn fietsreis voor reizen Suffis eens volledig te fietsen.”

Klinkt fijn, natuurlijk. Maar Heidi beseft dat ze in een bevoorrechte positie zit: “Voor mij is reisleider zijn een hobby waarvan ik een bijberoep heb gemaakt. Voor mensen die hun hoofdinkomen halen uit het begeleiden van reizen is deze periode natuurlijk dramatisch.” (NV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.