Plannen rond de Lijstermolen krijgen stilaan vorm

De kandidaat-molenaars voor de molen.© foto EF
De kandidaat-molenaars voor de molen.© foto EF
Redactie KW

De Lijstermolen op de Baneberg werd na ruim vijftien jaar eindelijk gerestaureerd. Op het plaatsen van de wieken na is de Lijstermolen ondertussen klaar om een nieuwe toeristische attractie te worden. Zo zal de molen kunnen bezocht worden met een molengids en zullen in de molen ook molenaars aan het werk zijn.

Schepen van Toerisme Bart Vanacker werkt nu samen met een werkgroep aan een totaal programma dat voorgesteld zal worden met de opening van de molen voorzien in het voorjaar van 2022.

In de werkgroep is Nieuwkerkenaar Raymond Six een van de aanspreekpersonen voor de uit te tekenen molenroute.

“De krijtlijnen daarvoor werden uitgetekend door Hubert Masquelin, toen ook voorzitter van de Heemkundige Kring Dovie. Hij bracht liefst 36 molens uit de voorbije eeuwen in kaart. Daar willen we nu ook iets mee doen. Een voorstel is om een silhouet van een molen te plaatsen op de plaats waar de molen ooit stond. Via een QR-code kunnen de geïnteresseerden het verhaal dan van de molen vernemen.”

Belevingsplekken

Raymond Six krijgt daarvoor binnen de werkgroep de hulp van Miriam Vandenberghe van History Lovers Heuvelland. Vanaf volgend jaar pakt Toerisme Heuvelland uit met acht belevingsplekken of één per dorp. De volledige lijst is nog niet bekend maar de Lijstermolen wordt er een van. Op de wieken na is de Lijstermolen klaar.

Het ijzerwerk van de wieken ligt te wachten op de houten balken die momenteel nog aan het uitdrogen zijn. De gemeente koos er tevens voor om de molen niet te behandelen en de oorspronkelijke houtstructuur te behouden wat neerkomt op een levensduur van dertig jaar. Natuurlijke elementen zorgen wel nog voor een vergrijzing van de houtstructuur wat dan weer de levensduur zal vergroten.

(MD/ foto EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier