Nieuwe vakantiehoeve d’ Oude Scheure op Kortemark-Elle

Wendy Haelewyn voor de hoeve in de Ieperstraat die ze eigenhandig met de familie ombouwde tot een nieuw vakantieverblijf.© Coghe
Wendy Haelewyn voor de hoeve in de Ieperstraat die ze eigenhandig met de familie ombouwde tot een nieuw vakantieverblijf.© Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Groot-Kortemark telt al heel wat B&B’s, vakantiehuizen en -hoeves en zopas kwam er nog een vakantiehoeve bij, dit keer op de wijk Elle. In de Ieperstraat 6 verbouwden Kris Hindryckx en Wendy Haelewyn, met hulp van familie, een hoeve uit 1906 om tot een vakantieverblijf voor tien personen.

Kris (43) en Wendy (39) die met hun kinderen Brend (15) en Britt (13) in de Lichterveldestraat wonen, kochten de hoeve in oktober 2016 van Monique Labaere, die na het overlijden van haar man Emiel Ver Eecke, naar een serviceflat verhuisde.

Eigenhandig verbouwd

“We kochten de hoeve in de eerste plaats om het materiaal van Kris, die zelfstandig vloerlegger is, op te slaan”, legt Wendy uit. “Maar voor het woonhuis hadden we meteen een vakantiewoning als bestemming in gedachten.”

De hele verbouwing deden ze eigenhandig. “Dat is vlot verlopen, dankzij de vele hulp van mijn schoonouders Jean-Pierre en Ingrid Salenbien, en mijn vader Franky”, gaat Wendy verder.

“Mijn mama, Carine Vandenberghe, hielp mee met de binnenafwerking, maar is helaas vorig jaar overleden. Zo spijtig dat ze de opstart van de vakantiehoeve niet meer kon meemaken.”

Eindelijk vergund

De vergunning voor het uitbaten van een vakantiehoeve had echter heel wat voeten in de aarde. “Zo dienden we al in 2019 een aanvraag tot functiewijziging in, maar steeds ontbrak er wel een document of plan. Uiteindelijk kwam de goedkeuring pas vorige week binnen”, vertelt Wendy.

Ondertussen zat de familie echter niet stil. De grootste verbouwing gebeurde op zolder. Daar werden alle slaapkamers gestript en geïsoleerd en werden een extra badkamer en toilet geplaatst. De overige ruimte doet er dienst als gezellige ontspanningsruimte. Het voormalig ovenkotje, waar vroeger brood werd gebakken, werd omgebouwd tot barbecueruimte.

“Beneden konden we heel wat behouden, en naast schilderen en behangen, werd ook de badkamer vernieuwd”, somt Wendy op. “In totaal is er met drie slaapkamers met dubbele bedden, en een slaapkamer met twee stapelbedden plaats voor tien personen. Als de covidmaatregelen versoepelen, kunnen dat twee families zijn, of een grote vriendengroep.”

Rustige locatie

“We vinden dat onze vakantiehoeve zich goed leent voor een vakantie of kort verblijf. Het is er rustig en qua toeristische troeven zijn zowel Brugge als de kust dankzij de autostrade dichtbij, net als Ieper en het oorlogstoerisme.”

“Maar ook Kortemark bruist, we denken in de toekomst bijvoorbeeld aan groepen die van verder komen om Dreambeats bij te wonen en die graag dichtbij willen logeren”, besluit Wendy.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.