Nieuwe trekpleisters in Anzegem, Westtoer stelt uitkijkplatform en terrein voor kampeerauto’s voor

Onder een dik wolkendek werd het uitkijkplatform voorgesteld. Je ziet v.l.nLr. gedeputeerde en voorzitter Westtoer Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), algemeen directeur Westtoer Stefaan Gheysen, burgemeester Gino Devogelaere, schepen Christophe Vandererven, schepen Anja Desmet (alle drie van SAMENéén), gemeenteraadsvoorzitter Koen Tack (N-VA) en schepen van toerisme Yannick Ducatteeuw (Inzet). (foto GV)
Onder een dik wolkendek werd het uitkijkplatform voorgesteld. Je ziet v.l.nLr. gedeputeerde en voorzitter Westtoer Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), algemeen directeur Westtoer Stefaan Gheysen, burgemeester Gino Devogelaere, schepen Christophe Vandererven, schepen Anja Desmet (alle drie van SAMENéén), gemeenteraadsvoorzitter Koen Tack (N-VA) en schepen van toerisme Yannick Ducatteeuw (Inzet). (foto GV)
Gerda Verbeke

Dinsdagnamiddag werd het nieuwe uitkijkplatform in Gijzelbrechtegem en de camperzone in Tiegem ingehuldigd. Het uitkijkplatform maakt deel uit van Horizon 2025, het project met 20 à 25 nieuwe uitkijkpunten in West-Vlaanderen.

“De steun onder de vorm van kennisoverdracht en middelen van de provincie en Westtoer, heeft een dubbel effect”, stelt schepen van Toerisme Yannick Ducatteeuw (Inzet). “Het is een sterke stimulans om als gemeentebestuur te investeren in toerisme.”

Met dit uitkijkpunt is er een bijkomend landmark gerealiseerd op het traject van de Anzegemse Zachte Ring. Gijzelbrechtegem is een van de hoogste punten van de Leiestreek. Het platform is gelegen achter het ontmoetingscentrum De Kleine Kluis en bestaat uit opengewerkte schalen in beton, waarvan één met een gegraveerde oriëntatiewijzer. Deze elementen vormen drie deelruimtes die in elkaar overvloeien en trapsgewijs afdalen in de richting van de vallei.

Beleving in eigen provincie

Het ontwerp komt van het Gentse Net architectuur bvba, waarvan Vichtenaar Bert Goetvinck deel uitmaakt. In samenspraak met de Anzegemse dienst Toerisme, ontstond het sober, uitnodigend en robuust geheel. “Het werd vervaardigd in beton omwille van het duurzame en onderhoudsvriendelijk aspect”, zegt architect Jos de Wolf (33). “De bedoeling is dat het platform in het graslandschap verzonken ligt zonder dat het uitzicht vanop het terras verstoord wordt.”

“We zetten extra in op beleving in de eigen provincie”, stelt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). “Hier kan je volop genieten van het open landschap dat bestaat uit heuvels en weilanden. Van daaruit kan je op ontdekking in de natuur via de Kleine Kluiswandelroute of op het wandelnetwerk Land van Streuvels met een hele reeks schitterende panorama’s. Met de provincie namen we 75 procent van de kosten op ons, wat neerkomt op 33.000 van de 44.000 euro.”

“Het is belangrijk dat we koesteren wat we hebben”, klinkt algemeen directeur Westtoer Stefaan Gheysen. “Dit is het mooiste zicht van West-Vlaanderen omdat we uitkijken op Oost-Vlaanderen, de toegangspoort tot de Vlaamse Ardennen. Dat geeft perspectief en dat is wat we nodig hebben in tijden van corona. Het is aan ons allen om elkaar het licht te gunnen, denk maar aan de Ronde van Vlaanderen in 2023.”

Nieuw kampeerautoterrein

Door het toenemende succes van kampeerauto’s is de vraag naar overnachtingsmogelijkheden in de regio groter dan het huidige aanbod. Hieraan komt de gemeente tegemoet door de aanleg van vijf standplaatsen aan het Vital Moreelsplein dat grenst aan het Sint-Arnolduspark. “Ook dit terrein ligt langs het wandelnetwerk en aan de startplaats van de Zachte Ring, een fietsroute van 29 kilometer langs de toeristische troeven van de gemeente”, stelt Ducatteeuw. “Het basiscomfort van het terrein is specifiek toegespitst op de kampeerauto, denk maar aan voorzieningen voor water en elektriciteit, een loospunt en een goede ondergrond. De kosten hiervan bedragen 84.000 euro waarvan de provincie 29.000 euro voor haar rekening nam.”

“Ook de lokale horeca en de buurtwinkels pikken hier een graantje mee. Het is ook een opwaardering van het plein met de aanleg van extra groen. Binnenkort wordt het geheel compleet met nieuwe picknicktafels, twee voetbaldoelen en een handige fietspomp.”

(GV)

Meer info vind je via onderstaande websites:

Uitkijkpunt: www.anzegem.horizon2025.be

Kampeerautoterrein: www.anzegem.be/kampeerautoterrein en www.toerisme-leiestreek.be/camper/vital-moreelsplein

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.