Nagelnieuw vakantieverblijf op historische locatie in Zonnebeke opent de deuren: Sint-Antoniushoeve biedt plaats aan groepen tot zestien personen

© Joke Couvreur
Philippe Verhaest

Altijd al eens willen overnachten op een plek die tijdens de Eerste Wereldoorlog een sleutelrol speelde? Dan ben je in de Sint-Antoniushoeve aan het juiste adres. Mieke Vancoppenolle toverde samen met haar echtgenoot Yves De Rudder de site om tot een charmante vakantiewoning. “We willen mensen de kans geven om te onthaasten.”

Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde de Sint-Antoniushoeve, te vinden op de hoek van de Grote Molenstraat en de Citernestraat, als munitieopslagplaats voor de Britse troepen en stond die bekend als Tokio Farm, iets meer dan honderd jaar later is de invulling net iets laagdrempeliger te noemen. Met dank aan Mieke Vancoppenolle (38) en haar echtgenoot Yves De Rudder (38), respectievelijk van Diksmuide en Hulste afkomstig.

Zij kochten de hoeve in 2018 aan, met een duidelijk doel voor ogen: er een gezellige vakantiewoning in onderbrengen. “Toen we hier kwamen wonen, merkten we meteen dat Zonnebeke een pak toeristische troeven in huis had”, klinkt het bij het koppel, dat samen de ouders is van Robbe (15), Céderic (15), Vincent (12) en Celine (10). “Je hebt natuurlijk het oorlogstoerisme, maar deze gemeente is ook een bruisende plek en de hele regio heeft veel te bieden. Daar wilden we op inspelen.”

In december 2020 werd de oude varkensstal compleet gestript en gingen de verbouwingswerken van start. “Enkel de buitenmuren, die trouwens op de inventaris Onroerend Erfgoed prijken, behielden we”, glimlacht Mieke. “In amper tien maanden tijden hebben we een charmante vakantiewoning met alle hedendaagse noden in een pand met heel wat geschiedenis in het leven geroepen. Al zorgden we er wel voor dat de typische bouwstijl met boerenbaksteen en zadeldak behouden bleef.”

Elk detail telt

De Sint-Antoniushoeve, die straks hopelijk bekroond wordt met enkele sterren van Toerisme Vlaanderen, is tot in de kleinste details uitgewerkt. Acht slaapkamers bieden plek aan maximaal zestien personen en elke slaapkamer heeft ook zijn eigen aanpalende badkamer. “Daarin onderscheiden we ons van andere vakantiewoningen. Onze gasten kunnen ook gebruik maken van twee volledig uitgeruste keukens, er is gratis wifi, net als twee zithoeken. Bovendien kunnen we de Sint-Antoniushoeve opdelen volgens de grootte van de groepen. Bij ons kan je terecht met zes, acht, tien of zestien mensen.”

© Joke Couvreur

De benedenverdieping en elke badkamer is uitgerust met vloerverwarming, de slaapkamers hebben ook airco in huis. “Onze hoeve is ook rolstoelvriendelijk. Eén slaap- en badkamer is zelfs op maat van rolstoelgebruikers uitgerust. Zo willen we iedereen de kans geven om bij ons te verblijven.”

Eigen beddengoed meebrengen, is niet aan de orde. “We zorgen er telkens voor dat alle bedden netjes opgemaakt zijn en ook handdoeken zijn in onze formules inbegrepen. Elke slaapkamer heeft ook een eigen televisie en in de grote tuin prijken schommels, glijbanen en een klimrek voor het jonge geweld.”

Elektrische scooters

Naast logies bieden Mieke en Yves ook elektrische scooters aan. “Ook wie niet bij ons verblijft, kan tot twaalf e-scooters huren. We hebben drie routes uitgewerkt: een oorlogsroute, een traject dat zich doorheen Heuvelland slingert en een route langs Watou en Poperinge. Elke scooter heeft een actieradius van 140 kilometer, ruim voldoende om de streek rond Zonnebeke te verkennen.”

Komend weekend organiseren Mieke en Yves een testweekend met enkele familieleden, daarna wordt het startschot definitief gegeven. “En de boekingen lopen vlot binnen. We mikken op een erg breed publiek: gezinnen, families, vriendengroepen… Iedereen is welkom bij ons. Wij willen met de Sint-Antoniushoeve de hele Westhoek een meerwaarde schenken.”

Alle info: www.sint-antoniushoeve.be en www.antoniusscooters.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier