https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Meteen nieuwe regel na ondernemersactie voor Britse oorlogstoeristen

Redactie KW

De actievoerende ondernemers hadden donderdag hun Britse vlaggen pas opgerold, en de “overbodige” coronaregels werden al aangepast. “Een eerste veldslag gewonnen, nu de oorlog nog”, aldus de ondernemers, die tegen Wapenstilstand op 11 november hun Britten hopen terug te zien.

‘Vanaf vandaag kunnen reizigers van buiten de EU met een correct vaccinatiecertificaat en een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud België binnenkomen, zonder een test en quarantaine te hoeven ondergaan bij aankomst’.

“Deze mail kreeg ik donderdagnacht doorgestuurd”, zegt Simon Louagie, manager van de Britse soldatenclub Talbot House in Poperinge. Samen met andere toeristische ondernemers uit West-Vlaanderen stond Louagie donderdagvoormiddag nog met Britse vlaggen te wuiven op de Grote Markt van Ieper. Ze vroegen Belgische en Britse overheden om “overbodig geworden” coronaregels af te schaffen, zodat het Brits herdenkingstoerisme terug aantrekt.

Afschaffing PCR-test

Ja, de regels zijn al bijgesteld, maar ze hebben een nieuwe nutteloze regel uitgevonden”, aldus Louagie vrijdag. “De toeristen zien het bos door de bomen niet meer. Frappant is dat de website van Buitenlandse Zaken al weken achterloopt op de recentste regels. Daar staat nog dat het verboden is voor Britten om naar België te komen voor niet-essentiële redenen. Dat maakt de onduidelijkheid compleet.”

“We hebben een veldslag gewonnen, nu de oorlog nog. Het is goed dat de quarantaineverplichting werd opgeheven, maar zolang de PCR-test niet volledig wordt afgeschaft, zullen scholen en groepen niet afkomen”, zegt Ieperling Stefaan Vanderstraete, die zich specialiseert in logies voor Britse scholen. “Wat als een leerling positief test voor vertrek naar huis? Moet die dan achterblijven?”

Bijna 300 euro extra

Ook individuele toeristen haken af. “Door de testen wordt een trip naar ons land bijna 300 euro duurder. Voor hun vertrek naar hier een Britse test van 76 euro, voor hun terugkeer een Belgische test van 55 euro, en op dag 2 en 8 na thuiskomst telkens een Britse test van 76 euro”, duidt Natasja Feliers van het Ieperse Ariane Hotel.

De nutteloze pestmaatregelen moeten eruit. Enkel niet-gevaccineerden lopen nog risico, maar dat is hun keuze. Daarvoor kan de maatschappij niet langer opdraaien. Ik hoop dat iedereen dat zo snel mogelijk inziet”, besluit Vanderstraete. (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.