Luchthaven Oostende-Brugge ziet cargocijfers en vluchtbewegingen stijgen

De volgende maanden verwacht Oostende-Brugge een licht herstel in het aantal passagiers.© Belga
De volgende maanden verwacht Oostende-Brugge een licht herstel in het aantal passagiers.© Belga
Bron: Belga

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de cargocijfers van de luchthaven Oostende-Brugge opnieuw gestegen, net als het aantal vluchtbewegingen. De volgende maanden verwacht de luchthaven ook een herstel te zien in de passagierscijfers.

In 2020 kende de luchthaven al goede cargoresultaten, maar die stijging blijft zich ook dit jaar voorzettten. In totaal werd in de eerste drie maanden van 2021 10.854 ton cargo verhandeld via de luchthaven Oostende-Brugge, dat is 9 procent meer dan in 2020.

Ook het aantal vluchtbewegingen is in het eerste kwartaal met meer dan een vijfde (21 procent) gestegen. Dit komt onder meer door de grotere vraag naar luchtvracht en een forse stijging in het aantal lokale- en opleidingsvluchten. Door de strenge coronamaatregelen konden vliegscholen enkele maanden geen vluchten uitvoeren. Sinds die beperking werd opgeheven, is het aantal trainingsvluchten fors gestegen, in maart zelfs met 300 procent.

Meer passagiers

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar verwelkomde de luchthaven 4.718 passagiers. Dat is een daling van 91 procent in vergelijking met vorig jaar, toen tot de start van de coronapandemie halverwege maart 54.000 passagiers hun opwachting maakten in de luchthaven.

De volgende maanden verwacht Oostende-Brugge wel een licht herstel in de cijfers. Sinds 2 april vliegt TUI fly opnieuw naar Alicante, Malaga, Tenerife en Gran Canaria, al is dat door de coronamaatregelen enkel voor mensen met een “essentieel reisdoel”. Vanaf mei worden ook Eskisehir (Turkije), Mallorca en Ibiza toegevoegd aan het vluchtschema.

Het verbod op niet-essentiële reizen loopt in België in principe af op 18 april. CEO Eric Dumas maakt zich sterk een dag later opnieuw passagiers te verwelkomen op de luchthaven. “Onze kleinere omvang speelt duidelijk in ons voordeel. Er vertrekken weinig vluchten op hetzelfde moment. Daardoor bevinden zich telkens slechts een beperkt aantal passagiers in het luchthavengebouw en kan de afstand op elk moment worden bewaard”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.