Kusttoerisme voorzichtig positief over juli: “Ondanks kwakkelweer kunnen we niet klagen”

De toeristische sector klaagt niet over de afgelopen julimaand. © Peter Maenhoudt
Redactie KW

Dat het geen zomer zoals anders is, wisten we al. Maar ook het goede weer blijft grotendeels uit. Toch kan de toeristische sector aan de kust niet klagen over de afgelopen julimaand. “Ondanks het weer, merk je dat mensen een jaar lang binnen hebben gezeten. Nu willen ze naar buiten komen”, klinkt het.

Ondanks het wisselvallig weer maakt de toeristische sector aan de kust een voorzichtig positieve balans over de afgelopen maand. Het verblijfstoerisme noteert goede cijfers in juli: vakantiewoningen, campings en hotels halen een bezettingsgraad van 85 tot 95 procent. Het typisch Belgisch weer heeft vooral impact op het dagtoerisme.

“De kust blijft een favoriete bestemming van de Belg. Men voelt zich hier thuis en veilig”, aldus Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. “Ook meer en meer vakantiegangers uit de buurlanden komen opnieuw naar de kust.”

Drukke week van 21 juli

De eerste cijfers geven aan dat op zaterdag 17 juli bijna 270.000 gasten bleven overnachten aan de kust. Naar aanleiding van de nationale feestdag hebben op dinsdag 20 juli zelf iets meer dan 270.000 gasten overnacht aan zee – evenveel als op de beste dag van 2020. De daaropvolgende dagen zijn telkens meer dan 250.000 toeristische overnachtingen geteld aan de kust.

In Oostende was het op een bepaald moment zodanig druk dat men opriep om het centrum met de wagen te vermijden. “We hadden toen 45.000 bezoekers in Oostende”, weet directeur van Toerisme Oostende Peter Craeymeersch. “Onze absolute topdag hadden we in 2019 met 49.000 toeristen.”

Topdagen voor het dagtoerisme waren zondag 18 juli en woensdag 21 juli, met respectievelijk 140.000 en ruim 160.000 dagtoeristen. Op een topdag vóór de coronacrisis kwamen ongeveer 200.000 dagtoeristen naar de kust. Piekdag vorig jaar was 8 augustus, met 172.000 dagtoeristen. Qua dagtoerisme is het niveau van vóór de coronacrisis niet gehaald, maar het verblijfstoerisme kan dit ruimschoots compenseren.

Tevreden horeca

De horeca is tevreden over de voorbije maand. “We hebben eigenlijk wel een goede julimaand achter de rug”, zegt voorzitter van Horeca Middenkust Bart Boelens. “Ondanks het kwakkelweer merken we dat de mensen een jaar hebben binnen gezeten en echt wel naar buiten willen. Enkel op café is het nog redelijk rustig, maar dat komt door de daar nog geldende beperkingen, zoals niet aan de toog staan, blijven zitten enzovoort. De hotels hebben een goede maand achter de rug. En als de toeristen er zijn, dan draaien de restaurants ook. De overstromingen in Wallonië? Daar hebben we aan de kust niet echt iets van gemerkt. Wat we wél zagen, is dat mensen niet naar huis konden.”

Hoe schat Bart Boelens de resterende zomermaand in? “Ik zou het niet weten. Ik hoop vooral dat de weermannen goede voorspellingen doen, zodat we toch nog een beetje zomer hebben. Maar al bij al mogen wij niet klagen. Mensen willen weer naar buiten komen en dat merken we.”

Veel mensen zien het buitenland nog niet zitten en komen dus naar de kust

Ook Yves Van Moorter, restaurantuitbater in Wenduine en pr-man van Horeca Oostkust, is positief. “We hebben een heel goede maand achter de rug. Aan de Oostkust is de bezetting in de hotels goed, en de restaurants draaien ook goed. Ondanks het slechte weer, ja. Voorlopig ziet augustus er goed uit. Veel mensen zien het nog niet zitten om naar het buitenland te reizen met al die rode zones. Ze kiezen dus voor de kust.”

Ook de binnenattracties in Oostende doen het goed. “Fort Napoleon trekt veel volk”, zegt Toerismedirecteur Peter Craeymeersch. “Het Ensorhuis ligt op dezelfde lijn als vorig jaar, dat blijft dus heel goed draaien. Ook ons infopunt in Mariakerke is een succes. En voor de rest halen de hotels ook een goede bezetting. We hebben eigenlijk nog maar één week echt hoogzomer gehad en toen was er een bezettingsgraad van 100 procent te noteren. Ook de horeca is erg tevreden. Enkel voor de stranduitbaters die strandstoelen verhuren, beach bars en zo, is dit weer natuurlijk niet aangenaam.”

(GLO/PBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier