Iconische Cordoba-kabelbaan al half jaar dicht

© EF
© EF
Redactie KW

De zetelliftjes van de Cordoba-kabelbaan hangen er tegenwoordig stil bij. Gezien de bekende toeristische trekpleister onder de noemer van attractie valt, moet ook hier het slot op de deur blijven. Nochtans had menig dagjestoerist gehoopt om te kunnen genieten van het panoramische gezicht over het Heuvelland deze paasvakantie.

Afgelopen jaar werd het na de eerste lockdown in maart nog een topzomer voor de kabelbaan. In oktober kregen ze echter opnieuw het deksel op de neus. Sindsdien hangen de liftjes stil boven het wijngebied van Entre-Deux Monts tussen de Baneberg en de Vidaigneberg. Johan Gheysens mag dit jaar dan wel zijn veertigste jaar als uitbater vieren, maar voor de rest heeft hij weinig reden tot feesten. “Natuurlijk zijn we ontgoocheld door de sluiting, zeker omdat we alle maatregelen genomen hebben om het veilig te houden”, steekt hij van wal. “Afgelopen zomer bewezen we al dat het kon met duidelijke afstandsregels, handen ontsmetten voor en na het instappen en elk liftje bij aankomst opnieuw ontsmetten. Meer konden we volgens mij niet doen, zeker gezien het in openlucht is met telkens dertig meter tussen twee liftjes. Zelfs bij het kruisen, blijft de minimale afstand drie meter.”

Begrip voor de maatregelen heeft Gheysens zeker en vast, maar volgens hem kon het toch anders. “Ik ben ervan overtuigd dat het veilig kan, maar we moeten de maatregelen respecteren. Jammer genoeg hebben we nog altijd weinig tot geen perspectief. Dat gebrek aan zekerheid maakt het moeilijk. Ik ontving de afgelopen weken tientallen telefoontjes van mensen die vroegen of ze konden langskomen. Spijtig genoeg moeten we hen ontgoochelen. Gelukkig kunnen we rekenen op veel begrip.”

Ondanks het feit dat veel mensen graag willen langskomen, kreeg Gheysens ook een pak annulaties binnen de afgelopen weken. “Vooral groepen die de Eigen Kweek-route wilden afleggen, maar we voelen het ook op een andere manier”, legt hij uit. “Zo kregen we vroeger wekelijks groepen over de vloer die een trouw of communie vierden in het nabije Landhuis Molenhof. Daarnaast zijn ook onze café-inkomsten volledig verdwenen. Zo zie je dat de goede zomer het jaar niet goed maakt, zeker niet als je daarna opnieuw voor een lange tijd moet sluiten.”

Door zijn jarenlange ervaring weet Gheysens zich voorlopig nog te handhaven. Hij hoopt dat wanneer hij straks terug kan openen, veel landgenoten naar de streek afzakken. “We krijgen steevast de kust in beeld als het over West-Vlaanderen en toerisme gaat, terwijl wij hier in het Heuvelland ook veel te bieden hebben. Ik raad iedereen aan om eens naar hier af te zakken en dan mag je zeker niet vergeten om een ritje op de kabelbaan mee te pikken!”

(Loïc Richet)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.