Heropening horeca biedt De Meibloem perspectief

De familie Eelbode met Tom, Charlotte, Bibiane Vermeersch en Bart hoopt nog iets te kunnen maken van het toeristisch seizoen.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
De familie Eelbode met Tom, Charlotte, Bibiane Vermeersch en Bart hoopt nog iets te kunnen maken van het toeristisch seizoen.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Redactie KW

De Meibloem, de Tieltse specialist in busvakanties, staat te popelen om er weer helemaal in te vliegen. “Er zijn verenigingen die denken dat we nog altijd niet uitrijden, terwijl het net heel veilig kan met voorlopig een maximum van 30 passagiers.” Deze pinkstermaandag 24 mei wacht de eerste georganiseerde uitstap in zeven maanden naar Pairi Daiza.

“Ja, onze bussen rijden uit en dat kan helemaal veilig.” Dat zegt de familie Eelbode van De Meibloem, het bekende Tieltse bedrijf gespecialiseerd in busvakanties. Komende maandag staat de eerste georganiseerde trip sinds oktober vorig jaar op het programma, een daguitstap met 27 klanten naar Pairi Daiza.

Een zestal autocars heeft al sinds begin maart vorig jaar de hangar in de Kasteelstraat niet verlaten. En zeven maanden later staat de telefoon nog altijd niet roodgloeiend bij De Meibloem. “Het frustrerende is dat er wel verantwoordelijken van verenigingen zijn die contact nemen, maar je hoort meteen de twijfel in hun stem”, zegt Charlotte Eelbode, die de zaak runt met haar ouders Bart en Bibiane en broer Tom. “Ze denken dat we niet uitrijden en als we zeggen dat we dat wel doen, is de eerstvolgende vraag hoeveel personen er meekunnen. We mogen normaal met volle bezetting rijden, maar om het vertrouwen van de klant te herstellen, houden we het voorlopig bij maximaal 30 personen.”

Fietsvakanties

Bibiane Vermeersch bedenkt dat maar 40 procent van het aanbod uit de brochure 2021 zal kunnen doorgaan. “Ze kwam uit in november vorig jaar, toen we in al onze naïviteit dachten dat het virus tegen deze lente grotendeels uitgeroeid zou zijn. Maar het tegendeel is waar, want het voorjaar is al compleet weg.”

“Voor onze populaire fietsvakanties naar onder meer Nederland en Duitsland, die deze tijd van het jaar normaal allemaal volgeboekt zijn, hebben we nog redelijk wat plaatsjes over”, zegt Charlotte. “We volgen nochtans alle protocollen. Reizen met De Meibloem kan dus helemaal veilig. Op de bus is het mondmasker verplicht, maar fietsend in de openlucht mag het natuurlijk af.”

Vorige week verzorgde De Meibloem voor het eerst in lang weer een schoolreis, al zijn hun bussen van De Lijn wel altijd blijven rijden. “Meer en meer scholen plannen nog trips naar pretparken nu het vanaf juni niet meer bij één klasbubbel moet blijven op de autocar, wat natuurlijk duur uitviel”, zegt Bart Eelbode.

Toch is het nog tot maandag wachten op de eerste georganiseerde uitstap voor dagjestoeristen. “Wij hebben de horeca echt wel nodig. Aangezien we onder ons publiek veel senioren tellen, focussen we nu vooral op de volledige heropening op 9 juni. Je kunt met die mensen het risico niet lopen om bij een middagmaal of een koffie op terras in de regen te belanden.”

Groot omzetverlies

De Meibloem waant zich nog ver van rijk. “In 2020 telden we 75 procent omzetverlies en we vrezen dat het voor dit jaar nog altijd 60 procent zal zijn”, klinkt het nog. “Vorige zomer kon er een stuk vrijer worden gereisd, want toen moest je alleen het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen, terwijl we nu gebonden zijn aan coronatests, vaccinaties en quarantainemaatregelen.” (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.