Grote ontgoocheling bij pretparken: “Personeel ging vandaag wenend naar huis”

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

De pretparken zullen niet tijdens de paasvakantie kunnen openen. Dat heeft het Overlegcomité vrijdag beslist. Bij Plopsaland De Panne is de ontgoocheling bijzonder groot. “Dit is heel slecht nieuws. Na alles wat we de voorbije dagen voorbereid hebben, is dit zwaar”, klinkt het.

Met tientallen medewerkers waren ze de voorbije dagen aan de slag in Plopsaland De Panne. Alle voorbereidingen werden getroffen om vanaf zaterdag 3 april het Studio 100-pretpark te kunnen openen. Tot vrijdagmiddag het Overlegcomité de beslissing nam om het buitenplan en dus de heropening van de pretparken tot nader order uit te stellen.

Aftrap van seizoen

“Heel slecht nieuws”, zegt Steve Van den Kerkhof, ceo van de Plopsa Group. “Dit wordt voor ons een heel moeilijke periode. We hadden perspectief en nu is dat opnieuw weg. Opnieuw komen we in het ongewisse terecht. Het klinkt wat cynisch, maar ik hoop dat de signalisatie nog goed is tegen dat we wél open zullen kunnen.”

De paasvakantie is voor de pretparken de officieuze start van het seizoen. Dat net nu de beslissing valt, komt des te harder binnen. “Het is voor ons erger om gesloten te worden in april dan in februari”, aldus de Plopsa-ceo nog. “We hebben dit jaar nul omzet, maar de centen blijven buitenlopen. Normaal is de paasvakantie een topperiode, maar er zal opnieuw niets binnenkomen. Het wordt lastig, heel lastig.”

Hotel opent niet

Alle protocollen voor een veilige heropstart lagen volgens de Plopsa-baas klaar. “En het was waterdicht. Ik denk niet dat wij, als pretpark, de meest gevaarlijke activiteit in ons land zouden zijn. Wat het verschil is met een dierentuin (die wel open mogen blijven, red.)? Daar kan je inderdaad over discussiëren. Ik ga de komende dagen alvast aandringen bij de regering op extra steunmaatregelen.”

Ook de officiële opening van het gloednieuwe Plopsa-hotel wordt uitgesteld. “Wanneer wel? Zo snel mogelijk. Ik heb daar geen ander antwoord op. We kunnen alleen maar hopen op beterschap. Ik heb vanmiddag personeel wenend zien vertrekken. Dat komt binnen.”

Geen persoonlijke communicatie

Steve Van den Kerkhof betreurt dat geen enkel kabinet de verantwoordelijkheid neemt om hem en zijn collega’s zelf te contacteren en uitleg te geven. “Dat is in Nederland en Duitsland wel heel anders! Als pretpark in Duitsland in een deelstaat met 10 miljoen mensen word je persoonlijk gecontacteerd voor een gesprek en krijg je een gedetailleerde uitleg.”

“Hier moeten we van de media horen dat de beslissing gisteren al is genomen! Maandag zal ik zelf de telefoon nemen en ministers Hilde Crevits en Zuhal Demir bellen en hen om geld vragen. De situatie is bijzonder ernstig, en het is logisch en meer dan nodig dat we extra steun krijgen! Maar misschien houden ze de eer aan zichzelf en bellen ze me zelf nog eerder op!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.