https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Extra testcentrum voor reizigers op luchthaven Oostende, andere steden evalueren huidige capaciteit

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

De stad Oostende en de eerstelijnszone Oostende-Bredene plannen een extra testcentrum op de internationale luchthaven. Daarmee wil burgemeester Bart Tommelein zeker voldoende testcapaciteit voorhanden hebben om de vele reizigers van een coronatest te voorzien. In andere grote West-Vlaamse steden bekijkt men de komende dagen wat er eventueel moet worden aangepast.

Leuven kondigde dinsdagochtend aan twee nieuwe testcentra te voorzien voor vakantiegangers. Daar moeten op piekperiodes zo’n 3.500 coronatesten per dag extra afgenomen kunnen worden. Op die manier willen het stadsbestuur en de eerstelijnszone de huisartsen en de bestaande testcentra zoveel mogelijk ontlasten. “Als iedereen vandaag naar het huidige testcentrum zou gaan of naar zijn huisarts, dan raken die overbevraagd”, gaf burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) aan.

Luchthaven

Ook in West-Vlaanderen zijn er plannen voor een ‘vakantietestcentrum’. De stad Oostende en de eerstelijnszone Oostende-Bredene zien graag extra testcapaciteit op de internationale luchthaven van Oostende. “Vandaag hebben we al een kleiner testcentrum op het North Sea Aviation Center, de terminal voor zakenvluchten”, zegt Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Maar we willen graag een grotere post op de luchthaven zelf.”

Daar zouden mensen die ofwel vertrekken op vakantie en een negatieve coronatest nodig hebben om hun vakantiebestemming te bereiken ofwel wie terugkeert en een test moet nemen, terechtkunnen. Afhankelijk van het land waar je naartoe reist, gelden er andere voorwaarden. Maar de meeste populaire vakantiebestemmingen vragen een vaccinatiebewijs of een recent negatief testresultaat.

Belgen ouder dan 12 jaar die terugkeren van vakantie in een rode zone en nog niet minstens twee weken zijn gevaccineerd, zullen zich ook moeten laten testen. Dat besliste het Overlegcomité vorige week vrijdag. De federale regering stelt daarvoor twee gratis PCR-testen ter beschikking.

Brugge houdt het bij Daverlo

In andere West-Vlaamse steden zijn er voorlopig geen concrete plannen voor extra testcentra, al bekijken zowel Kortrijk als Roeselare eventueel nodig zal zijn. Brugge houdt dan weer vast aan het testcentrum op de site Daverlo, een tweede testdorp komt er niet. “We hebben daar wel al over gepraat en nagedacht, maar voorlopig lijkt ons dat niet nodig”, stelt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Je hebt niet alleen een locatie, maar ook extra medisch personeel nodig natuurlijk.”

“Alles wat nodig is, kan in Daverlo, zowel voor de Bruggelingen die op reis willen vertrekken als toeristen die nood hebben aan een test voor hun terugkeer”, aldus nog burgemeester De fauw. “Het testcentrum daar blijft zeker nog tot september, daarna is het bedoeling om er opnieuw een sport- en cultuursite van te maken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten