Europees Parlement wil gratis testen voor coronacertificaat

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid zijn standpunt vastgelegd voor de onderhandelingen over het coronacertificaat, dat vanaf de zomer veilig reizen in de EU opnieuw mogelijk moet maken. Om discriminatie te vermijden van wie nog niet gevaccineerd is, wil het parlement dat de coronatesten gratis blijven.

Wie over een coronacertificaat beschikt, zal vrij kunnen rondreizen in de Unie. Om zo’n papieren of digitaal document met QR-code te verkrijgen, moet de aanvrager gevaccineerd zijn tegen covid, een recent negatief testresultaat kunnen voorleggen of kunnen bewijzen dat hij de ziekte heeft doorgemaakt en dus over antilichamen beschikt.

Quarantaine

De parlementsleden zijn beducht voor de discriminatie van wie nog niet gevaccineerd is. Daarom vragen ze de lidstaten om te zorgen voor universele, toegankelijke, snelle en gratis testen. Dat moet ook vermijden dat enkel wie het zich kan veroorloven een test kan laten afnemen. Zo kost een test in Finland niet minder dan 249 euro.

Het parlement wil ook niet dat houders van een certificaat onderworpen worden aan aanvullende reisbeperkingen zoals quarantaine, zelfisolatie of (bijkomende) testen. Zo’n certificaat mag ook niet bedoeld zijn als reisdocument en mag geen voorwaarde worden om te kunnen reizen.

Nu het parlement zijn standpunt bepaald heeft, kan het de onderhandelingen met de Raad aanvatten. De bedoeling is dat er al begin juni een akkoord wordt bereikt, zodat het certificaat tegen de zomervakantie kan worden uitgerold.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.