Coronaregels worden eindelijk versoepeld voor Britten, toeristische ondernemers verheugd

© TP
Redactie KW

Wanneer raken Britten eindelijk weer in de Westhoek, die nu geconfronteerd wordt met ‘smokkeltoerisme’ vanuit Frankrijk? Volgens de partij van de minister van Volksgezondheid kan het eind deze maand, dankzij een versoepeling van PCR-testen naar sneltesten. De officiële beslissing moet nog gebeuren én Britse scholen blijven weg, maar de toeristische ondernemers reageren nu al opgetogen.

Kunt u nog volgen? “De Britten alleszins niet”, aldus Simon Louagie, manager van de Britse soldatenclub Talbot House in Poperinge. “Bovenop verschillende gedateerde regels vormt de communicatieve onduidelijkheid een belangrijke barrière tussen België en het Verenigd Koninkrijk.”

Vooruit-politica Melissa Depraetere, fractieleider in de Kamer uit Harelbeke, kwam vrijdagavond naar Ieper met nieuws. “Britten hoeven bij hun aankomst in België geen dure omslachtige PCR-test meer te ondergaan, een goedkope snelle test volstaat”, klinkt het.

Smokkeltoerisme

De experten zouden al een beslissing genomen hebben, maar de betrokken ministers moeten die volgende week nog officieel maken. “Zodat de nieuwe regel tegen eind deze maand in werking treedt”, aldus Depraetere, die samen met de lokale toeristische actoren het glas hief.

“Want dit is goed nieuws”, reageert Iepers logiesuitbater Stefaan Vanderstraete (55) van Menin Gate Accommodation for Groups. “Eindelijk weer een normale Wapenstilstand voor de Britten én voor ons, want straks overnachten ze opnieuw massaal in onze regio in plaats van in Frankrijk, waar de regels ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk al maanden minder streng zijn. We werden de voorbije weken geconfronteerd met een beperkt aantal Britten dat onze regio bezocht, maar logeert, eet en drinkt aan de andere kant van de grens. Dat smokkeltoerisme stak ons de ogen uit.”

Niet alle Britten welkom

Maar niet alle Britten worden vrijgesteld van de PCR-test. “Jongeren en scholen worden in het VK slechts één keer gevaccineerd met Pfizer, terwijl dat bij ons twee keer moet”, zegt Niek Benoot (37), zaakvoerder van het Ieperse Hooge Crater Museum.

Voor hen is nog geen oplossing in zicht. “Maar we hopen dat ze vanaf volgend jaar ook opnieuw naar onze streek komen. Samen met de andere toeristische actoren uit de Westhoek communiceren wij de nieuwe regels systematisch naar de overkant van het Kanaal, waar de toeristenbussen letterlijk staan te wachten. Ik heb al twee bussen ingepland voor 26 oktober. Dat zijn de eerste sinds maart 2020”, besluit Benoot.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier