https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Busreizen Vandekerckhove uit Zwevezele vreest nog voor deze ‘zomer van de vrijheid’: “Mensen durven nog niet reizen”

Frederik Vandekerckhove met zijn vrouw Stephanie Everts en kindjes Liore en Linou. (foto KV)
Frederik Vandekerckhove met zijn vrouw Stephanie Everts en kindjes Liore en Linou. (foto KV)
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Frederik Vandekerckhove (38) van de gelijknamige autocardienst aan de Brugsesteenweg 37 heeft een zwaar coronajaar achter de rug. Twee van zijn gloednieuwe toeristenbussen hebben al sinds maart 2020 geen kilometer gereden. “Gelukkig konden we de andere inzetten als versterkingsritten voor De Lijn”, vertelt hij.

Nu de zomer van de vrijheid stilletjes aan op gang komt, is Frederik Vandekerckhove (38) toch nog niet zo hoopvol. Hij is de uitbater van de autocardienst Vandekerckhove in Zwevezele. “Normaal gezien organiseren wij all-inclusive busreizen. Die hebben we het afgelopen jaar door corona moeten annuleren. Nu zouden we weer pakketreizen kunnen organiseren, maar de mensen zijn nog bang”, zegt hij.

Coronaveilig reizen

“Veel mensen vragen naar informatie over onze reizen, maar durven de stap niet te zetten om te boeken. Dat merk ik ook bij collega’s”, zegt Frederik ontgoocheld. “Mensen zijn bang, omdat ze niet weten of alles wel veilig zal verlopen. Ik kan hen wel verzekeren dat we er alles aan doen om onze busreizen op een coronaveilige manier te organiseren.” Zo halen ze stoelen uit de bus om afstand te voorzien, is er een nieuw ventilatiesysteem geplaatst en worden de reizen vooral in buitenlucht georganiseerd.

Toch hoopt Frederik dat de bevolking opnieuw goesting krijgt om erop uit te trekken. “Ons doelpubliek is vooral gericht op 50-plussers, waarvan velen toch al hun vaccin hebben gekregen. Laat ons hopen dat dat hen over de schreef trekt om met ons in het buitenland te genieten van een mooie reis.”

Frederik Vandekerckhove en zijn team hebben dit jaar geen brochure uitgebracht om reclame te maken voor de reizen. “We leefden te veel in onzekerheid. We wisten amper vanaf wanneer we opnieuw zouden kunnen rijden en onder welke omstandigheden dat zou moeten gebeuren.” Gelukkig kunnen geïnteresseerde reizigers op de website of in het kantoor terecht.

Geluk bij een ongeluk

De autocardienst beschikt over zeventien bussen, waarvan er elf ingezet worden voor schoolvervoer. “De overige zes zijn toerismebussen. Daarvan staan er al twee een jaar stil. De andere vier mochten gelukkig uitrijden als versterkingsritten voor de Lijn”, zegt Frederik. Dat heeft zijn bedrijf veel leed bespaard. “Het kost enorm veel geld om de bussen te onderhouden. Als er al een groot deel van je inkomsten wegvalt, is dat een serieuze klap. Het is ook nog niet zeker of de bussen die al een jaar stilstaan direct weer zullen kunnen rijden. De kans is groot dat we nog onderhoudskosten hebben. We hebben wel een beetje reserve, maar die geraakt ook op.”

(KV)

Op de planning staan onder andere een citytrip naar Barcelona en een fietsvakantie richting Nederland. Info: www.reizenvdk.be of via 051 61 13 51.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.